2023. Június 04. vasárnap
A zebra közepén vagy biciklizés közben is aludt már el meglepetésszerűen egy narkolepsziás brit nő, akit naponta nagyjából százszor nyomott el az álom, éjjelente viszont harmincszor is felébredt. A rémálom szerencsére részben már a múlté, egy gyógyszernek köszönhetően.

A 35 éves nő, Claire Allen elalvásrohamait hirtelen érzelmi változás váltja ki: elég, ha elneveti magát valamin, máris alszik. Ugyanilyen hatással van rá, ha megijed, vagy valami szokatlannal szembesül, például egy székkel, mely nem a megszokott helyén áll. Legerősebb altatója azonban a nevetés.

narkolepszia

Az egyébként az Antarktisszal foglalkozó tudományos kutató mindebből következően a legváratlanabb helyeken és helyzetekben képes összecsuklani és elaludni. Alvásrohamai fél-öt perc közötti hosszúságúak. Előfordult, hogy zebrán gyalogolt át egy barátjával, aki viccet mesélt neki, mire Allen elaludt a vicc végén az út közepén. Volt, hogy biciklizés közben ráköszönt valaki, mire a nő rögvest álomba zuhant. Szerencséjére nem törte nagyon össze magát, megúszta pár zúzódással.

Munkahelyén egy folyosó volt legfőbb altatója: ha hirtelen kinyílt egy ajtó, és valaki kilépett rajta, Allen máris a lábai elé omlott. Előfordult, hogy nagyáruházban vásárlás közben lepődött meg valamin, és a személyzet hívta a mentőket, akiknek azután Allen hosszan bizonygathatta, hogy remekül van, mindössze aludt kicsit.

Keresztlánya is sokszor elaltatta. Allen annyira izgatott volt, ahányszor csak meglátogatta a gyermeket, hogy amint belépett hozzájuk, menten elaludt – részletezte az élettörténetet ismertető Daily Telegraph című brit lap.

Éjjel azután a visszájára fordult a dolog: a nappali álomszuszék 20-30 alkalommal is felébredt. Álmatlansága miatt nem regenerálódott rendesen a haja és a körme – ami alvás közben történik.

A cambridge-i nő éveken át kínlódott problémájával, természetesen tudós lévén bízott az orvostudományban, de jó időbe telt, míg sikerült gyógyszert lelni kezelésére, aminek köszönhetően sikerül hét órán át álomban maradnia. A gyógyszer a nő napi száz rohamelalvását is rendkívüli módon csökkentette, havonta már csak párszor pilled el váratlanul.

Nagy-Britanniában egyébként becslések szerint mintegy 25 ezren szenvedhetnek narkolepsziától.


2010. 11. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés