Mariana Lazo és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy milyen mértékben növeli a nem alkoholos eredetű zsírmáj (NAFLD) a halálozási kockázatot, ehelyett azt találták, hogy a betegség egyáltalán nem növeli azt.
A szakemberek több mint 11 ezer, 20-74 éves amerikai adatait elemezték, akik egészségét tizennyolc éven át követték nyomon egy országos felmérésben. A résztvevők mintegy ötöde élt zsírmájjal, a körükben nem volt magasabb a halálozási arány, mint a vizsgálatba bevont többi embernél. Az elemzés készítői nem tudják még, hogy miért nincs hatással a halálozási arányra a zsírmáj.
A nem alkoholos eredetű zsírmáj a szövettani vizsgálat szerint az alkoholos májbetegséghez hasonló eltéréseket mutat annak ellenére, hogy az érintettek kórtörténetében nem szerepel a túlzott alkoholfogyasztás. A betegség kialakulása gyakran tünetmentesen zajlik, a máj egyre kevésbé képes a zsír lebontására, így az a májban halmozódik fel.
A tanulmányt a The British Medical Journal című orvosi folyóiratban tették közzé a szerzők.