2022. Július 04. hétfő
A női véradóktól származó vérplazma felhasználhatóságát annak bizonyos veszélyei miatt korlátozták az USA-ban, most azonban kiderült, hogy szívműtétek esetében mégis hasznosabb női vért használni, a beteg kilátásai ugyanis így jobbak a műtétet követően.

Az Egyesült Államok véradó központjai három éve nem adnak ki női vérből készített plazmát a kórházaknak, ugyanis a terhesség során keletkezett ellenanyagok, amelyek a szülés után is a vérben maradnak – annál nagyobb mennyiségben, minél többször volt terhes a véradó – súlyos tüdőkárosodást okozhatnak a vért kapó betegeknél. Ugyan ez ritka jelenség: minden 3000 vérátömlesztésből csak egy esetben fordul elő, de az egészségügyi hatóságok ezt is szerették volna elkerülni.

vér, szívműtét

Most egy vizsgálat kapcsán fény derült arra, hogy bizonyos esetekben mégis előnyösebb lehet a nő donortól származó vér, mint a férfiaktól levett.

Mark Stafford-Smith és munkatársai 1069 műtét adatait dolgozták fel még abból az időszakból, amikor operáció során még a női vérből származó plazmát is beadták a műtőasztalra kerülő betegeknek, hogy kiderítsék, rosszabbul végződtek-e azok a beavatkozások, ahol a becsepegtetett vérplazma nőnemű véradótól származott.

A szívműtétek biztonságát úgy értékelték, hogy minden, férfi véradótól származó készítmény alkalmazásával végzett operáció eredményét olyan, hasonló műtét adataival szembesítették, ahol a páciens női véradótól levett vért kapott.

Úgy találták, hogy a tüdőkárosodás valójában csak fele olyan gyakori volt a nők véréből létrehozott készítmények alkalmazása esetén, mint  férfiak által adott vér használatakor. A szívműtétek utáni első hónap halálozása női vérplazma beadásakor kilenc százalék volt, a férfi vérplazma alkalmazása során 16,4 százalék.

A hosszútávú műtéti túlélés szempontjából a két csoport között nem volt értékelhető különbség.

A korábbi véleménnyel ellenkező eredményű tanulmány élénk vitát váltott ki a szakértők körében. Hangsúlyozzák, hogy ez a vizsgálat csak szívműtétekre vonatkozott, melyek csupán egy csoportját jelentik azoknak a súlyos beavatkozásoknak, amikor valamilyen vérkészítmény adására van szükség.


Forrás: MTI
2010. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés