2022. Augusztus 09. kedd
A hajfestékek használata megnövelheti a Non-Hodgkin limfóma bizonyos fajtáinak kockázatát – állítják a Yale Egyetem kutatói.

A kutatók szerint a hajfesték használata a Non-Hodgkin limfóma kialakulásának kockázati tényezője lehet, az összefüggést vizsgáló epidemiológiai tanulmányok azonban ellentmondó eredményeket hoztak.

hajfestés, hajfesték, non-hodgkin limfóma

Dr. Yawei Zhang, a Yale Egyetem munkatársa kollégáival négy, korábban közzétett ún. eset-kontroll vizsgálatból gyűjtött adatokat. A nők körében a betegek 75%-a és a kontrollalanyok 70%-a használt valamikor hajfestéket, a férfiaknál mindkét csoport esetében 10% volt ez az arány.

Összességében a hajfestéket nem használókhoz viszonyítva a Non-Hodgkin limfóma kockázatának 30%-os növekedését tapasztalták azon nők körében, akik 1980 előtt kezdtek el hajfestéket használni. Ebben a csoportban a krónikus limfocitás leukémia/kis-limfocitás leukémia (CLL/SLL) és a follikuláris limfóma (FL) kockázata nőtt, más limfóma-altípusé azonban nem. Az összefüggés a férfiak esetében nem állt fent.

A kutatók szerint további kutatások szükségesek, melyek során a Non-Hodgkin limfóma kockázatát a hajfestékhasználat időtartamával és a genetikai hajlammal vetnék össze.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés