2022. Július 05. kedd
Tízezrek teszik kockára egészségüket és egész életük megtakarítását azzal, hogy a világ valamely pontján lévő magánklinikára utaznak, amely ellenőrizetlen őssejtkezelést ígér – közölték brit egészségügyi szakértők.

A szakértői bizottság konkrét németországi és kínai klinikákra is felhívta a figyelmet, ahová az úgynevezett őssejtturisták engedélyezetlen kezelésekre érkeznek. Hozzátették, hogy világszerte mintegy hétszáz hasonló üzleti vállalkozás kínálhat bizonyítatlan sejtterápiákat.

őssejt

A terápiák hatásosságára vonatkozó tudományos bizonyítékok hiánya ellenére a páciensek, akik élete kilátástalannak tűnik olyan állapotok miatt, mint például a Parkinson-kór, több millió forintos költségbe verik magukat a siker csekély esélyével. Mint Chris Mason, a University College London (UCL) munkatársa hangsúlyozta, a páciensek az életüket és egészségüket veszélyeztetik ilyenkor.

A tudósok egy izraeli fiú esetét idézték fel, aki gerincsérülése után Oroszországban kapott őssejtkezelést, majd azt követően többszörös tumor fejlődött ki nála. Egy másik esetben egy 46 éves nőt kezeltek egy autoimmun betegség, lupusz miatt Thaiföldön, akinél ezt követően veseelégtelenség alakult ki, majd meghalt szepszisben.

A brit szakértők megszólalásukat azzal indokolták, hogy elárasztják őket a páciensek kérései, akik az interneten vagy a médiában csodás gyógyulásokról olvastak. Hozzátették, hogy bár a klinikák nem működnek illegálisan, mégis engedélyezetlen, sőt sokszor kipróbálatlan kezeléseket kínálnak.

A brit szakértők megnevezték az XCell-Centre elnevezésű németországi, valamint a Beike Biotechnology nevű kínai cégeket, mint olyanokat, melyek tevékenysége különösen aggodalomra készteti őket.


Forrás: MTI
2010. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés