2022. Július 04. hétfő
Egyes őssejtek több mint két hétig szunnyadhatnak a holttestekben, és még ilyenkor is kinyerhetők, hogy új, működőképes sejteket tenyésszenek ki belőlük – állítják francia kutatók.

Az őssejtek olyan éretlen sejtek, amelyek a szervezet specializált szöveteivé képesek továbbfejlődni. A segítségükkel végzett kezelések nagy várakozásokkal töltik el az orvostudományt, mert azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy így helyre lehet állítani a balesetben vagy betegségtől megsérült szerveket. A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent kutatás újabb információkkal szolgál e sejtek sokszínűségéről.

őssejtek

A kutatás megállapította, hogy különösen a vázizomzat őssejtjei képesek emberekben 17, egerekben pedig 16 napig túlélni a halál után annak ellenére, hogy korábban 1-2 napos túlélést feltételeztek. Az őssejtek megőrizték arra irányuló képességüket, hogy tökéletesen működő izomsejtekké differenciálódjanak.

A francia Pasteur Intézet kutatói Fabrice Chretien vezetésével kiderítették, hogy a vázizomzat őssejtjei a mostoha körülmények átvészelése érdekében lelassítják anyagcseréjüket, és szunnyadó állapotba kerülve kevesebb energiát használnak fel. A szakértők a vérsejteket termelő csontvelőből származó őssejteket is vizsgálták, amelyek a halál után négy napig maradnak életképesek, és őrzik meg képességüket arra, hogy csontvelő-átültetést követően helyreállítsák a szövetet.

A kutatók azonban óvatosságra intenek, mert bár az eredmények rendkívül ígéretesek, az emberi tesztelés megkezdéséig további kutatásokra lesz szükség.


Forrás: Medipress
2012. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés