Hasznosabb lehet főve enni a paradicsomot
paradicsom, antioxidáns, likopinA paradicsom fontos forrása az antioxidánsoknak, mint például likopin, a fenol és a C-vitamin (aszkorbinsav). A Cantebury-i Lincoln Egyetem kutatása felfedezte, hogy habár a paradicsom likopintartalma igen magas, csak nagyon kis része szabadul fel az emberi emésztés során.
Az egyetem tudósai a Termés- és Élelmiszerkutató Intézet munkatársaival együtt az emésztőrendszer modelljével szimulálták az emberi gyomrot, hogy megmérjék a tipikus emésztési folyamatok során a paradicsomból kiválasztódó likopin és más antioxidánsok mennyiségét. Azt találták, hogy habár az összes antioxidáns 75%-a kiválasztódott, ebből csak 4% volt a likopin.
Carolyn Lister táplálkozási biokémikus szerint a paradicsom a leggazdagabb likopinforrás, és más fontos antioxidánsokat is tartalmaz, de az ember emésztőszervei a nyers paradicsomból nem tudják kiválasztani a likopin nagy részét, csak egy keveset.
Lister szerint a feldolgozott paradicsomból sokkal inkább felszívódik a likopin, így a nyers zöldség helyett célszerűbb inkább szószok formájában elfogyasztani.