2024. Június 19. szerda
A Parkinson-kórban szenvedő embereknél kétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki a gyakran halálhoz vezető bőrrák, a melanoma – állapította meg egy amerikai vizsgálat.

Korábbi tanulmányok eltérő következtetésre jutottak, ám a Neurology című szakfolyóiratban most ismertetett tanulmány szerint jelentősen nagyobb a Parkinson-kórral élőknél a melanoma kockázata.

Parkinson-kór, melanoma

A megállapítás alapját képező vizsgálatban12 korábbi tanulmány adatait tekintették át újra. Ennek alapján a Parkinson-kóros férfiak melanomakockázata kétszeres, a nőké pedig másfélszeres azokhoz képest, akiknél nem jelentkezett a kór. Az 1965 és 2010 között lefolytatott eredeti tanulmányok a melanomától eltérő típusú bőrrákok előfordulása és a Parkinson-kór között nem találtak összefüggést.

Bár az egyes tanulmányokban kis számban voltak olyan emberek, akiknél mindkét állapot előfordult, az összesítésben jellegzetes eltéréseket találtak a kutatók. „A Parkinson-kóros pácienseknél általánosságban alacsonyabb a rák rizikója, ám a melanoma esetében nagyobb lehet a kockázatuk” – mondta Honglei Chen kutatásvezető, az amerikai környezet-egészségügyi tudományos intézet munkatársa.


Forrás: MTI
2011. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés