2022. Augusztus 09. kedd
A szem a lélek tükre – és a gondolatoké. Kutatóknak részben sikerült a szem pontos megfigyelése alapján olvasniuk a gondolatokban: a pupilla reflexszerű változásából meg tudták jósolni, hoz-e döntést a kísérleti személy, és adott esetben azt is, hogy milyet.

A pupilla tágulása árulkodik a döntés meghozataláról – magyarázta a németországi marburgi Philipps Egyetem neurofizikusa, Wolfgang Einhäuser-Treyer a Süddeutsche Zeitung internetes kiadása szerint.

pupilla

A pupillareflex révén az agyi folyamatok hasonló pontossággal megjövendölhetőek, mint a jóval bonyolultabb, agyról képet alkotó magspintomográfia segítségével.

Német, ausztrál és amerikai kutatók kísérleteik során pontosan meg tudták mondani, mikor fog például egy kapcsolót megnyomni a kísérleti személy. A szemreflex egyértelműen jelezte azt is, hogy egy számsor melyik tagját választotta az illető. Itt ugyanis akkor volt feltűnő a pupilla reakciója, amikor a személy egy bizonyos számra szegezte tekintetét.

A pupillareflexet idegkutatók a noradrenalin hormon elválasztására vezetik vissza. A noradrenalin összefügg az agyban zajló döntési folyamatokkal és az emlékezéssel.


Forrás: MTI
2010. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés