2023. December 06. szerda
Kórokozókkal bárhol találkozhatunk, különösen olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg. Ilyenek a repterek és a repülőgépek is, ezért ha nem szeretnénk elrontani a nyaralást, ajánlatos lehet néhány apró óvintézkedést megtenni a kórokozók ellen.

Amennyiben utazás közben észrevesz egy embert, aki a mozgólépcsőről való távozás után kézfertőtlenítőt használ, jó esélye van arra, hogy az Ön által látott személy Dr. Mark Gendreau, a Burlingtoni Lahey Klinika vezető belgyógyásza. Gendreau azt vizsgálja, milyen fertőzéseknek lehetünk kitéve utazásaink során.

Repülőn 5 tipp„Annak az esélye, hogy fertőző betegséget kapunk, jelentősen megnő zárt térben tett utazások során, főként a téli hónapokban, amikor is tombolnak a felső légúti betegséget okozó vírusok” – mondta Gendreau. Kutatása szerint, a baktériumok nagyon könnyen terjednek repülőgépeken, ahol az emberek kis térben vannak összezsúfolva.

Példának okáért 1994-ben egy nő egy repülőgéppel tett utazás során legkevesebb hat utastársát fertőzte meg gyógyszerrezisztens tbc-baktériummal. 2003-ban 22 embert kapott szintén egy repülőút során SARS-ot (atípusos tüdőgyulladást), egyetlen tünetmentes hordozótól.

A repülő azonban nem az egyetlen hely, ahol ki vagyunk téve a bakteriális fertőzés veszélyének. Íme, öt módszer, amivel elkerülheti el a fertőzést utazásai során.

Üljön a repülőn minél előbbre!
Gendreau javaslata szerint érdemes a gépeken minél előrébb ülni, mivel a legtöbb utasszállítón itt jobb a levegő áramlása. Amennyiben meg tudja fizetni, váltson jegyet az első osztályra, mivel ott kevésbé ülnek zsúfoltan az emberek.

Ne igyon kávét vagy teát a repülőn!
A Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) kimutatta, hogy a gépek víztartályaiban lévő víz nem minden esetben tiszta. A kávét és teát pedig gyakran ilyen vízből készítik.
Az EPA azt javasolja, hogy akik tartanak a fertőzés legcsekélyebb esélyétől is, illetve legyengült az immunrendszerük, ne igyanak a gépen felszolgált teából/kávéból, mivel a repülőkön a vizet nem forralják fel kellőképp a kórokozók elpusztítására.

Fertőtlenítse kezeit a repülőgépi mosdó használata után!
A gépek egyetlen mosdójára ötven, sőt akár hetvenöt ember jut, így a felületeken nyüzsögnek a különféle baktériumok, mint például az E. coli. A mosdó használata után helyére visszatérve is javasolt a másodszori kézfertőtlenítés, hiszen a mosdó ajtajának kilincse se tiszta.

Mosson kezet mozgólépcső használata után!
Gendreau vizsgálatai szerint a reptéri mozgólépcsők is hemzsegnek a baktériumoktól. Gondoljon csak bele, hány ember fogja meg a kapaszkodót óránként, máris érthető miért fertőtleníti kezét Gendreau, miután leszállt a mozgólépcsőről.

A bankautomatától való távozáskor is mosson kezet!
A forgalmas helyeken (mint amilyenek a repterek is) található ATM-készülékek is a baktériumok melegágyává válhatnak, így használatuk után szintén javasolt a kézfertőtlenítés.

Gendreau az utazás során lehetséges fertőzések megelőzését hat szóban foglalta össze: „tiszta kezek, tiszta kezek, tiszta kezek.” Rendkívül fontos a higiénia, ha napunk során olyan felületekhez érünk újra és újra, melyekhez előttünk már több százezren értek hozzá.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés