2022. Június 27. hétfő
Olasz orvosok hajtották végre a világ első robottámogatású hasnyálmirigy-átültetését. A hi-tech operáció új távlatot nyit a cukorbetegek sebészi kezelésében, mert a beavatkozás minimálisan invazív jellegű, így csökken a műtét utáni szövődmények száma.

A pisai egyetemi kórházban alkalmazott robottechnika lehetővé teszi, hogy mindössze három apró lyukon és egy 7 centiméteres bemetszésen keresztül végezzék el a szervátültetést. A hasnyálmirigy transzplantációja eddig igen invazív műtétnek számított – hangsúlyozta a műtéti csoportot vezető Ugo Boggi az esetet ismertető sajtótájékoztatón. A szerv speciális érrendszere és a diabéteszes páciensek törékenysége miatt a műtétek felénél posztoperatív szövődmény jelentkezett.

A szervátültetést szeptember 27-én végezték el egy 43 éves, kétgyerekes anyán, aki 1-es típusú diabéteszben szenvedett 24 éves kora óta. A nőnek korábban már egy vesetranszplantációja is volt. A szervátültetés után nem jelentkeztek szövődmények, a páciens október 30-án elhagyhatta a kórházat.

Az operációt a Da Vinci SHDI elnevezésű sokkarú robot segítségével hajtották végre, amelyet a pisai multidiszciplináris robotsebészeti központban terveztek.


Forrás: MTI
2010. 11. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés