Nem bírom az alkoholt?
A másnaposság az alkoholfogyasztás egyik legismertebb és legkellemetlenebb mellékhatása, amit ki-ki egyéni tűrőképességének, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségének és minőségének függvényében tapasztalhat meg. Az alkohol azonban akár kis mennyiségben is kiválthat a másnaposságtól eltérő, szokatlan panaszokat.![](https://vital.hu/files/images/183263750_l.img_assist_custom.jpg)
Mely összetevők okozhatnak panaszt az alkoholban?
■ Hisztamin
A hisztamin számos alkoholos ital összetevője, ami főképp fejfájást, kipirulást, tüsszögést, orrfolyást, légúti, gasztrointesztinális sőt akár asztmás tüneteket is kiválthat az arra érzékeny fogyasztóknál. A tünetek oka, hogy a hisztaminérzékenyek szervezete nem képes lebontani a szervezetben felszabaduló vagy a táplálkozással bevitt hisztamint.
■ Szulfitok
A sör, a bor és a pezsgő nátrium-metabiszulfitot tartalmaz, amelyet a római idők óta használnak tartósítószerként. Az asztmában szenvedők körülbelül 4-5 százalékának van valamilyen szulfitérzékenysége, ami légúti tüneteket (zihálás, légszomj, köhögés) és allergiás panaszokat (tüsszögést, orrfolyást vagy csalánkiütést) válthat ki. Ritka esetben a szulfitok potenciálisan életveszélyes, egész testre kiterjedő allergiát (anafilaxiát) is okozhatnak. A szulfitok egyike annak a 14- féle allergénnek, amelyet az élelmiszerek címkéjén is kötelező feltüntetni.
■ Élesztő
Számos alkoholtartalmú ital erjesztéséhez használnak élesztőt is, amire szintén érzékenyen reagálhat szervezetünk. Aki penész- vagy élesztőallergiában szenved, az allergiás reakciót mutathat az erjesztett italokban található élesztőre is.
■ Glutén
Gluténérzékenység esetén nem csak az ételek, de az italok kiválasztására is oda kell figyelniük az érintetteknek. A sör alapanyagai között szerepel ugyanis a malátázott árpa vagy búza, zab, amely glutént tartalmaz, és a lisztérzékenyeknél (cöliákia) vagy a nem cöliákiás gluténérzékenyeknél többek között emésztési panaszokat, fejfájást vagy bőrtüneteket okozhat. Lisztérzékeny betegek esetében már minimális mennyiségű glutén is kiváltója lehet a betegségre jellemző autoimmun gyulladásos folyamatnak, ezért számukra csak gluténmentes sör fogyasztása engedélyezett. Korábban a gabonaalapú párlatoktól (és az ezekből készült koktéloktól) is óva intettük a pácienseket, hiszen ezek is tartalmazhattak glutént. A legújabb álláspont szerint (EFSA -European Food Safety Authority, Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) a gabonaalapú párlatok (whiskey és a vodka) azonban a desztillálás során elveszítik gluténtartalmukat.
■ Szén-dioxid
A szén-dioxid enyhén savas, egyedi ízt kölcsönöz az alkoholos italoknak is, ám irritálhatja a gyomrot és a nyelőcsövet, különösen savas reflux vagy gyomorérzékenység esetén.
■ Egyéb adalékanyagok
Az italokban található mesterséges aromák, színezékek és tartósítószerek mind-mind előidézői lehetnek az ételintoleranciának.
–Ha azt gyanítja, hogy az alkoholfogyasztás okozza panaszait, érdemes megfigyelni és leszűkíteni a problémát okozó italok, valamint ital-ételkombinációk körét. Ehhez jó támpontokat adhatnak az alkoholtartalmú italokon lévő termékcímkék is (bár sajnos nem feltétlenül tartalmazzák az erjesztési vagy lepárlási folyamat során felhasznált valamennyi összetevőt). Mivel az alkohol hatását sok egyéb tényező (pl. testmozgás, aktuálisan szedett gyógyszerek vagy egyéb alapbetegségek) is befolyásolják, így összességében a legbiztosabb módja a tünetek megelőzésének, az alkoholfogyasztás mellőzése – tanácsolja dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa.
Forrás: Allergiaközpont
2025. 01. 15.