Két különböző, ízületi gyulladással foglalkozó tanulmány is megerősítette, hogy a rózsaszirom egyik aktív alkotóeleme, a GOPO(R) fehérje képes arra, hogy megvédje a sérülékeny porcokat, és esetleg stimulálja a regenerációjukat is. Emellett javítja az ízületi gyulladásban szenvedők kedélyállapotát, alvásminőségét, és növeli az energiaszintet is. Az eredményeket a Nemzetközi Osteoarthritis Kutatási Társaság (ORSI) római világkonferenciáján tették közzé.
Az ízületi gyulladás és a reuma az ízületek porcait károsítja. A betegek normális életvitelét nehezítő betegség oka egyelőre nem tisztázott, de egy sor kockázati tényezőt azonosítottak már, mint pl. az öröklődés, elhízás, életkor. Ezek az állapotok az idő előre haladásával romlanak, mivel a betegség gyógyíthatatlan.
A betegség élethosszig tartó gyógyszerszedéssel jár – szteroidokkal vagy nemszteroid gyulladáscsökkentőkkel, és/vagy fájdalomcsillapítókkal. Ezek alternatív, ráadásul mellékhatásoktól mentes alternatív megoldást kínálhat a rózsasziromból kivont fehérje.
A világkonferencián ismertetett egyik tanulmány szerzői felfedezték, hogy a GOPO(R) gátolja az ízületi deformitást okozó proteinek és enzimek termeléséért felelős gént, ugyanakkor működésbe hoz olyan géneket, melyek segítenek a kollagén és a porc termelésében, mely az ízület újraépítésének kulcsa. Emellett a rózsaszirom-por gátolja a gyulladáskeltő mediátorok termelődését is.
A második tanulmány középpontjában a rózsaszirom-kivonat lovak immunrendszerére gyakorolt hatása állt. Ezek az állatok hajlamosak arra, hogy már fiatal korukban kialakuljon náluk az ízületi gyulladás. A fehérjével kezelt lovak esetében csökkent a gyulladás, és ezzel jelentősen javult az állatok teljesítménye.