A brit Sunday Telegraph tényfeltáró riportja során kiderült, hogy a népszerű gyümölcsös üdítőitalok és turmixok savtartalma túlságosan magas, egy bizonyos fajta ital például több savat tartalmazhat, mint az ecet.
Dr. Kathy Harley, a brit Royal College of Surgeons fogászati tanszékének dékánja szerint sok szülő nincs tisztában a kockázatokkal, és az egészségesnek vélt ital rendszeres fogyasztására buzdítja a gyerekét, pedig a magas sav- és cukortartalom kombinációja nagyon megrongálhatja a fiatal fogakat.
Az ötéves korú gyerekek mintegy 50 százalékánál jelentkeznek fogzománcproblémák a savas és cukros italok hatására, mondta Harley. „Az a legnagyobb probléma, hogy éppen az egészségtudatos szülők, akik követik a kormányzati egészségügyi előírásokat, adják a legtöbb savas gyümölcslevet a gyerekeiknek, mivel nincsenek tisztában vele, hogy a sav és cukor együttes hatása milyen pusztító lehet az egészséges fogzománcra” – tette hozzá a szakember.
A fogzománc akkor kezd el pusztulni, amikor a száj pH-értéke 5,5 alá süllyed. A pH-skálán a 7 a semleges, az 1 pedig az erősen savas hatást jelöli. Míg például a víz pH-értéke 7, és a tej is alig alacsonyabb 6,8-nál, addig a kutatás során az egyik bevizsgált gyümölcslénél 2,7-es értéket mértek, ami alacsonyabb, mint az ecet 2,9-es pH-értéke. Ez a bizonyos termék mellesleg 420 ml-ben 9,5 teáskanál cukrot is tartalmaz, ennek ellenére „egyszerű, természetes felfrissülés” jeligével hirdetik az üdítőitalt az üveg címkéjén, nem említve a hozzá adott cukor mennyiségét. A legsavasabb italnak a kóla bizonyult, a maga 2,5-ös pH-jával, és 12,5 teáskanálnyi hozzáadott cukorral (500 ml-ben).
Fogorvosok egybehangzó véleménye szerint a gyümölcsleveket nem önmagukban kellene fogyasztani, hanem legfeljebb a főétkezések mellé, amikor kalciumtartalmú ételeket is, például sajtot is fogyasztunk, hogy semlegesíteni tudjuk a savas hatást. A szakértők továbbá úgy vélik, hogy a legjobb, ha a savas gyümölcsitalokat utólag vízzel öblítik le a gyerekek, és a fogmosással is ajánlott legalább egy órát várni a magas savtartalmú italok után.