Az amerikai Tuft Egyetem kutatói által fejlesztett szenzorokat az élelmiszerek csomagolásában helyezik el, amelyek aztán képesek számos veszélyes baktérium esetleges jelenlétét kimutatni.

Az élelmiszeriparon túl az érzékelők a környezetvédelem és az orvostudomány számára is hasznosak lehetnek. Az új technológia például képes lehet egy teljes éven át mérni a páciens vércukorszintjét, majd nyomtalanul feloldódni a vérben. A vizsgálandó személynek pedig nem kell mást tennie, mint jóízűen elfogyasztani egy adag „szenzorral fűszerezett” salátát.
„Egyelőre ilyen érzékelők a valóságban még nem léteznek, de az ilyen rendszerek kitágíthatják a jelenlegi optikai szálas technológiák használatát az orvostudományra, a környezet folyamatos ellenőrzésére és az élelmiszerbiztonságra” – magyarázta Fiorenzo Omenetto, az egyetem kutatója. Az eredményeket a Biomacromolecules című folyóiratban közölték.