2022. Június 27. hétfő
Az SMS-írás balesetvédelmi szempontból egyáltalán nem tűnik veszélyes tevékenységnek, amerikai szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha arra nem alkalmas helyzetekben, például a zebrán való átkeléskor pötyögünk a mobiltelefonunkon, súlyos, akár halálos sérüléseket is beszerezhetünk.

Főként kamaszok és fiatal felnőttek szenvednek balesetet és kerülnek sürgősségi osztályra amiatt, mert SMS-írás közben nem figyelnek eléggé – tájékoztatott Dr. Linda Lawrence, az amerikai sürgősségi orvosi szakkollégium elnöke.

SMS, baleset

A sérültek többsége SMS-írás közben megbotlik és arcra esik, ebből pedig rengeteg arc-, áll-, száj- és szemsérülés adódik. Súlyosabb következményekkel akkor jár a baleset, ha a gyalogos SMS-ező például biciklistával vagy görkorcsolyázóval ütközik. Utóbbiak közül szintén sokan használják gurulás közben telefonjukat üzenetírásra – mondta el Dr. James Adams, a chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának munkatársa. Ugyan sokan közülük igen rutinosak, mégis előfordul néha, hogy elesnek, miközben a telefonjukra koncentrálnak.

A Kalifornia Egyetem San Francisco Kórházának sürgősségi szakorvosa arra is tud példát hozni, hogyan vezethet halálhoz az SMS-ezés – ráadásul nem is munkahelyi tapasztalatból. „Márciusban vezetés közben láttunk egy huszonéves nőt, amint lelép a járdáról és egy teherautó elüti. Eszméletlen volt, és úgy tűnt, súlyos agysérülést szenvedett. Úgy tűnt, az utolsó pillanatban észrevette a teherautót, mert a mobiltelefonja ott hevert, ahol elütötték, őt viszont 20-30 méterrel arrébb csapódott a földbe. Borzasztó volt.” – mondta el Dr. Matthew Lewin. A nő meghalt, mire kórházba szállították.

A szervezet a következő biztonsági intézkedések betartását javasolja:
• Ne használjuk a mobiltelefonunkat és ne SMS-ezzünk olyan fizikai aktivitás közben, mely állandó figyelmet igényel.
• Szintén ne írjunk üzenetet vagy ne telefonáljunk headset nélkül autóvezetés és motorozás közben. A headset használata közben is legyünk óvatosak.
• A mobiltelefont és más készülékeinket tartsuk olyan helyen, ahol könnyen megtaláljuk, például erre szolgáló tokban vagy zsebben. Így elkerülhetjük, hogy a táskánkban és a zsebeinkben történő kotorászás elvonja a figyelmünket.
• Ne reagáljunk a beérkező hívásokra és üzenetekre, ha olyan, koncentrációt végző tevékenységet végzünk, mint például a vezetés. Még jobb, ha ilyenkor előzőleg kikapcsoljuk a készüléket.
• Ne SMS-ezzünk olyankor, ha a túlzott figyelmetlenség veszélyezteti a biztonságunkat, például éjszaka egyedül a buszra várva, vagy nagy tömegben, ahol a nagyobb az esély a lopásra.


Forrás: Vital
2008. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés