A kereskedelmi készételek, az asztali só, a főzés során hozzáadott só és szójaszósz 2010-ben elérte a napi 4000 mg átlagot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sófogyasztás nem haladhatja meg a 2000 mg-ot, az Amerikai Szív Társaság (AHA) pedig 1500 mg mennyiségben szabja meg a napi fogyasztás felső határát.
„Kutatásunk elsőként szolgál információval a nátriumfogyasztásról országok, életkor és nemek szerint” – számolt be a kutatás vezetője, Saman Fahimi, a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa. „Azt reméljük, hogy eredményeink hatására az egyes országok kormányai közegészségügyi intézkedéseket foganatosítanak majd a nátriumfogyasztás csökkentése érdekében.”
A szív-érrendszeri megbetegedések az első számú haláloknak számítanak világszerte. A túl nagy mennyiségben fogyasztott nátrium megnöveli a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig az egyik fő tényező a szív-érrendszeri betegségek kialakulásában. A jelentés szerint a nátriumbevitel a nők és a férfiak körében egyaránt az összes országban meghaladja az egészségügyi határértéket. Kazahsztánban mérték a legmagasabb, napi 6000 mg fogyasztást, a legalacsonyabb pedig Kenyában és Malawiban volt 2000 mg per nap körüli értékkel. A 187 ország közül 181-ben, vagyis a világ népességének 99 százaléka túllépi a WHO legfeljebb napi 2000 mg-os ajánlását. 119 országban, vagyis a világ népességének 88 százaléka pedig több mint 1000 milligrammal lépi túl a határértéket. Kenya kivételével az összes országban túllépik az AHA által ajánlott napi legfeljebb 1500 mg nátriumfogyasztást.
A kutatás során a szakértők a nátriumbevitel becsléséhez 247 közvélemény-kutatás eredményeit elemezték, amelyek 1990 és 2010 között a 2010-es Global Burden of Diseases tanulmány keretében készültek. A nemzetközi tanulmányban összesen 488 kutató vett részt 303 intézményből a világ 50 országában.