Az étkezés és a szív kapcsolata
Az étkezés után jelentkező erős szívdobogás érzést, bedobbanásokat, kihagyásokat, „repkedő” érzést, vagyis a palpitációt sokszor a nyelés folyamata indíthatja be. Néhányan akkor kezdik érezni a szívdobogást, amikor evés után felállnak, vagy ha az étkezés valamilyen módon stresszel jár. Egyes esetekben kiderülhet, hogy egy adott élelmiszerre való érzékenység okoz ilyen tünetet. Ugyanakkor vannak bizonyos tápanyagok és étkezéssel kapcsolatos szokások, állapotok amelyek „rizikófaktorai” a palpitációnak. Ilyen lehet például: - alacsony káliumszint, - dehidráció, kevés folyadékfogyasztás, - alacsony vércukorszint esetén a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek, - alkohol, - magas sótartalmú ételek, különösen feldolgozott formában, - csípős, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkező gyomorégés szintén eredményezhet palpitációt.
Néhány természetes anyag is kiválthatja a szívdobogást. Többek közt: - keserű narancs, ami sokan a fogyókúrájuk miatt, gyomorégésre fogyasztanak, - ginzeng, ami a mentális, fizikai energiát fokozhatja, - galagonya, amelyet néhányan éppen szívproblémáik miatt kezdenek el szedni, - valeriána, ami nyugtatóként, altatóként szedhető.
Mi a helyzet a kávéval, teával, csokival?
Azok az ételek és italok, amelyeknek magas a tiramin tartalmuk, megemelhetik a vérnyomást és a palpitáció esélyét. Ez az aminosav megtalálható az érlelt sajtokban, alkoholban, aszalt gyümölcsökben, szárított húsban. Ugyanilyen hatású lehet a theobromin, ami többek közt a csokoládéval, teával vihető be. Alapvetően a koffeinnek is ismert a „felpörgető” hatása, ezért aki hajlamos a paltitációra, figyelje meg, hogyan hat rá a kávé, a tea, az energiaitalok és a csoki. Előfordulhat az is, hogy a monosodium glutamát váltja ki a tüneteket, amely egy főként félkész, konzerv és kínai ételekben található ízfokozó.
A szívdobogás érzést mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, különösen, ha más tünetek is csatlakoznak mellé, mint légszomj, mellkasi fájdalom, izzadás, zavarodottság, esetleg ájulás. Ezek a panaszok utalhatnak ugyanis kardiológiai betegségekre, mint például szívritmuszavar, iszkémiás szívbetegség, de lehetnek akár csak gyógyszer mellékhatások, hormonális változások, anémia tünetei. Amennyiben evés után jelentkeznek a panaszok, ezt is mindenképpen el kell mondani az orvosnak, ugyanis ez is fontos információ a diagnózishoz – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. – Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk állapítani a tünetek kiinduló okát, gyakran számos eszközös vizsgálatot is el kell végeznünk. Szükség lehet 24 órás vérnyomásmérésre, a nyugalmi EKG mellett terheléses EKG-re, 24 órás, úgynevezett Holter EKG-re, szívultrahangra, és igen gyakran célzott laborvizsgálatokra. A cél mindenképpen az, hogy fény derüljön a valódi okra, és erre építve megkezdődhessen a kezelés.