2022. Augusztus 16. kedd
A munkával járó fokozott pszichés terhelés, a munkahelyi stressz már fiatal nők esetében is jelentősen növeli a koszorúér-betegség és a szívroham kockázatát kutatók szerint.

Korábbi kutatások már kimutatták a stresszes munka és a szívbetegségek összefüggését, de az eredmények többnyire férfiakra korlátozódtak. Egy 15 éven át tartó vizsgálatban több mint 12 ezer dán ápolónő munkakörülményeit, az őket érő terhelést mérték fel kutatók.

munka, stressz, szívroham

A tanulmány lezárásáig tartó időszakban az ápolónők 1,13%-a került infarktus miatt kórházba, és további három százalékukat ápolták koszorúér-betegség egyéb tünetei miatt.

Azok az ápolónők, akik saját megítélésük szerint lelkileg nyomasztóbb munkát végeztek, 25 százalékkal nagyobb eséllyel lettek szívbetegek, mint azok, akik jól megbirkóztak a munkahelyi gondokkal.

A különbség még kifejezettebb volt erős pszichés stressz esetén. Azoknak a nővéreknek, akik roppant nehezen tudtak úrrá lenni a rájuk nehezedő lelki nyomáson, 50 százalékkal nagyobb lett az infarktuskockázata, mint a lelkileg kiegyensúlyozott társaiknak.

A statisztikai értékelésben a kutatók a többi, ismert kockázati tényezőt – köztük a dohányzást, az életmódot – is figyelembe vették. Ezzel kapcsolatban egy fontos összefüggést emeltek ki: a pszichés tényezők kedvezőtlen hatása az 51 évesnél fiatalabb nővéreknél érvényesült, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a kor előrehaladtával más rizikótényezők hatása erőteljesebben érvényesül.


Forrás: MTI
2010. 07. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés