2022. Július 03. vasárnap
Szeptembertől tilos szoláriumozniuk a 18 év alattiaknak Ausztriában. Az áprilisban elfogadott rendelet mostanáig adott időt a barnító készülékek üzemeltetőinek, hogy biztosítsák a tilalom érvényesülését, például beléptetőrendszer kiépítésével vagy az alkalmazottak létszámának növelésével.

Ezután már csak annak engedheti a személyzet használni a szoláriumot, aki fényképes igazolvánnyal bizonyítja, hogy elmúlt 18 éves. Több mint kétezer euró (530 ezer forint) büntetés vár arra az üzemeltetőre, aki nem tartja be a rendeletet.

szolárium

Az illetékes minisztérium a szoláriumhasználat egészségügyi kockázataira figyelmeztető tanulmányokkal és egy európai uniós szabállyal indokolja a rendelkezést.

A szoláriumüzemeltetők csalódottan fogadták a jogszabályt. Képviselőjük, Hans Arserovic szerint akár minden harmadik barnító stúdió is bezárhat, még úgy is, hogy – mint állítja – a 18 év alattiak két-három százaléka jár rendszeresen barnulni.

A bőrgyógyászok szakmai szövetsége viszont üdvözli a tilalmat. „Az ultraviola-sugárzás okozta bőrkárosodás, akár a természetes napfény, akár mesterséges fényforrás okozza, annál erőteljesebben jelentkezik, minél fiatalabb korban következik be” – nyilatkozta Harald Maier, a bécsi orvostudományi egyetem professzora a Kurier című lapnak. Maier hozzátette: nem ritka, hogy egyfajta függőségi magatartás is kialakul fiataloknál, ami gyakori és rendszeres szoláriumozásra sarkallja őket.


Forrás: MTI
2010. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés