2023. Június 04. vasárnap
Személyesen kért bocsánatot az olasz egészségügyi miniszter attól a nőtől, akinek azért torkollott tragédiába a szülése, mert a jelenlévő orvosok nem tudtak megegyezni a megfelelő beavatkozásról, és ezért egymásnak estek a műtőben.

A 30 esztendős Laura Salpietrónak el kellett távolítani a méhét, míg újszülött fia, Antonio szíve és vélhetően agya is károsodott a szülést követően – számolt be a helyi média a Messina egyik közkórházában múlt csütörtökön történt esetről. Az egészségügyi hatóságok, illetve Salpietro férje, Matteo Molonia szerint a műtőben jelen lévő két orvos nem tudott megegyezésre jutni arról, hogy császármetszést alkalmazzanak-e a szülés során, ezért ököllel mentek egymásnak, mialatt Salpietrónál megindult a szülés.

A férj beszámolója szerint a dulakodás miatt majdnem egy órával később kezdték meg a beavatkozást, ez pedig mind az anya, mind a csecsemő esetében komoly komplikációkhoz vezetett. A helyi ügyészség jelenleg öt orvos ellen indított nyomozást.

Ferruccio Fazio olasz egészségügyi miniszter személyesen látogatatta meg hétfőn Salpietrót a kórházban, hogy őszinte sajnálatáról és együttérzéséről biztosítsa. „Igyekeztem reményt adni neki a szavaimmal, és mindenekfelett arról próbáltam meggyőzni, hogy az egész kormány mellette és a családja mellett áll ebben a nehéz időben” – idézte a miniszter szavait az ANSA olasz hírügynökség.

A mostani eset megerősítette a dél-olaszországi kórházakban tapasztalt gyakori orvosi malőrökről, illetve a szokatlanul magas arányban alkalmazott császármetszésekről szóló jelentéseket. Olaszországban a szülések mintegy 38 százalékánál alkalmazzák ezt az eljárást, amely jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 15 százalékot. Szicíliában a szülések 52 százaléka zajlik császármetszéssel, míg a szintén déli Campania tartományban a 60 százalékot is eléri ez az arány – közölte a miniszter.

Fazio szerint a mostani eset arra a problémára is rávilágít, hogy a közkórházakban egyre több a magánpraxist vezető orvos. Salpietro esetében például a saját nőgyógyásza – aki a terhesség egész ideje alatt kapcsolatban volt vele – és a kórházban éppen ügyeletes orvos ment ölre egymással.


Forrás: MTI
2010. 08. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés