2024. Július 22. hétfő
Egy tanulmány szerint többé felesleges tiltani a vajúdás közbeni evést, az ugyanis nem befolyásolja a szülés hosszát, továbbá a beavatkozások és a császármetszés szükségességét – olvasható a British Medical Journal című szaklapban.

Az orvosok világszerte azt tanácsolják a kismamáknak, hogy a vajúdás alatt ne egyenek, nehogy egy esetleges császármetszés során alkalmazott általános érzéstelenítés során a gyomortartalom a tüdőbe kerüljön. Az ehhez hasonló balesetek száma azonban jelentős mértékben csökkent az elmúlt években a helyi érzéstelenítés használata miatt. Ráadásul sok orvos állítja, hogy ha az anya éhezik az időnként hosszú-hosszú órákig tartó vajúdás során, az ártalmas mind az ő, mind születendő gyermeke számára.

szülés, vajúdás, evés

Az eddigi tanulmányok nem hoztak meggyőző eredményt, ezért a King’s College London kutatócsoportja Andrew Shennan professzor vezetésével megvizsgálta az evés hatását a vajúdásra. Olyan egészséges kismamákat vontak be vizsgálatukba, akik első gyermeküket várták. A résztvevők egyik csoportja az eddig bevett gyakorlat szerint csak vizet ihatott a vajúdás alatt, a második csoport tagjait viszont arra biztatták, hogy rendszeresen vegyenek magukhoz kenyeret, kekszet, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú joghurtot, izotóniás italt és gyümölcslét.

A kutatók több szempont szerint is összevetették a szülések adatait: pl. hogy közülük hány végződött spontán hüvelyi szüléssel, hány százalékukat kellett megcsászározni, vagy mennyi ideig tartott a szülés. Ezek alapján nem találtak különbséget a két csoport között: mindkét csoportban egyforma arányban fordult elő hányás a szülés során (35%). A babákat semmilyen szempontból nem érintette az, hogy az édesanyjuk evett-e a szülés alatt, vagy sem.


Forrás: Medipress
2009. 03. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés