2023. Szeptember 29. péntek
Minden ötödik tbc-s beteg alkohol- vagy droghasználó az Egyesült Államokban. A tudatmódosító szerekkel visszaélők könnyebben fertőződtek meg a kórral, és tovább is tartott betegségük.

Több mint százötvenezer tbc-s beteg adatait összesítette a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDCP) 1997 és 2006 között. Ez lényegében az összes 15 év fölötti, tbc-vel fertőzött személyt jelenti. Átlagosan 19 százalékuk számolt be arról, hogy drogot és/vagy alkoholt használ, az amerikai születésű tbc-sek közül pedig 29 százalék.

tbc, drog, alkohol

Az Egyesült Államokban a világ más térségeihez képest alacsony a tbc-fertőzöttség aránya, a regisztrált fertőzöttek mintegy fele másutt született. Eric Pevzner járványügyi szakember szerint a tbc leggyakoribb kockázati tényezője a szerekkel való visszaélés, ami nagyobb kockázatot jelent, mint a HIV-fertőzés vagy a hajléktalanság.

A tbc baktériumával minden harmadik ember megfertőződött világszerte, ám csupán kis hányaduknál fejlődik ki a betegség valaha is életében. A szerekkel visszaélők veszélyeztetettsége nagyobb a kór kialakulása szempontjából.


Forrás: MTI
2009. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés