2024. Július 22. hétfő
Régóta tartja magát az a hit, hogy a szülés előtt álló nőknél a szexuális együttlét segít beindítani a természetes szülést, ám a Kuala Lumpur-i Maláj Egyetem kutatói legújabb eredményeikkel rácáfolnak erre a közvélekedésre.

A kutatócsoport Dr. Peng Chiong Tan vezetésével 210, szülésmegindítás előtt álló nőt vont be a vizsgálatba. Átlagosan 4,7 nappal a tervezett szülés előtt az egyik csoportnak (108 fő) azt ajánlották, hogy éljenek a lehető legtöbbször házaséletet, míg a többieknek (102 fő) azt mondták, hogy bár a nemi érintkezés biztonságos a számukra, nem tisztázott, hogy beindítja-e a spontán szülést.

terhes terhesség szex sex szexuális szülés beindítása

Az első csoportban a nők 60%-a fogadta meg a tanácsot, a másodikban 40% próbálkozott ezzel a módszerrel. Azok közül azonban, akik a szexet választották, 56%-nak sikerült spontán szülnie, szemben a többiek 52%-ával, ami statisztikailag nem szignifikáns különbség. Bár biológiai magyarázat van arra, hogyan segít a szülés megindulásában a házasélet – például azáltal, hogy az ondó tartalmazza ugyanazt az anyagot, amit a szülésmegindításkor is használnak; illetve hogy az orgazmus méhösszehúzódásokat vált ki –, de ezt tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

„Talán a kicsit korábbi, a 36-37. hét körüli szex meghozná a remélt eredményt” – nyilatkozta a kutatást az Obstetrics and Gyneccology című folyóiratban közlő Dr. Tan. Az is lehet, hogy közel a szüléshez a nők már éreznek olyan változásokat, amelyek csökkentik a szexuális vágyat, mint például a fájdalom és a hüvelyi váladékozás. Ha ez így, van, akkor valószínű, hogy azok nők választották a nemi érintkezést, akik a legkevésbé álltak közel a szüléshez; ám a kérdésre egyelőre nincs kielégítő válasz.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés