A halszag-szindrómaként is ismert betegségben szenvedők erőteljes testszagának a szervezetükben nagy mennyiségben jelen lévő trimethylamine (TMA) nevű enzim az oka. A TMA elsősorban kolinban gazdag ételek – belsőségek, tojás, tengeri hal, hüvelyesek – fogyasztásakor képződik, és nyál, vizelet, izzadtság, valamint kilégzés útján távozik. A betegség következtében kialakuló testszag komolyan károsíthatja a szociális és munkakapcsolatokat, illetve szorongásos tüneteket okozhat.
Trimethylaminuria esetén a szervezet nem képes lebontani vagy átalakítani az enzimet, és az felhalmozódik a szervezetben. A philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársai szerint a TMA szaga nagy koncentrációban halra, kisebb mennyiségben pedig szemétre emlékeztet.
A szakértők 353, ismeretlen eredetű testszag miatt szenvedő beteg 33 százalékánál állapították meg az öröklött anyagcsere-betegség meglétét, ami szerintük étrendi változtatásokkal könnyen kezelhető.
A kutatás részletes leírása az American Journal of Medicine című szaklapban olvasható.