Homoktövis, a C-vitamin-bomba
homoktövis, C-vitaminA homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. A népgyógyászati tapasztalat és a publikációk alapján ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat.
100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, mintegy tízszeresét a narancsénak. Ezzel a magas C-vitamin-tartalommal a homoktövis ideális "téli gyógyszer" a meghűléses betegségek megelőzésére. Értékét növelik a benne lévő béta-karotin, az E- és F-vitaminok.
Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki. Kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.
A homoktövis kétlaki cserje. Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, ép szélűek. A levélhónaljban csomókba szervező sárga virágai márciustól májusig nyílnak. A „homok aranyának” nevezett narancssárga színű, borsónyi nagyságú termésének egy magja van.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ha komolyan veszed a tartós fogyást,
és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:
Légkeveréses Halogén Főzőkészülék
- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne
- Füst- és szagmentes
- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is
- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.
- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..
MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Valaha a homoktövis a Duna menti homokdűnék egyik jellegzetes, 2-3 méter magasra megnövő cserjéje volt. Ma már itt-ott parkokban, egyes folyóvizeink mentén, hordalékos köves vagy agyagos területeken (Alföld, Duna-Tisza mentén) is előfordul. Étkezési és gyógyászati célú felhasználásra a nemesített fajtáját termesztik, ami a távol-keleti Szibériából származik.
Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják. Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik. Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig, melyek mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin-tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken.