2022. Június 27. hétfő
Ördögi körben -  Előnyös tüneti terápia -  Megelőzés és gyógykezelés
Az ekcémás bőrtünetek előfordulási gyakorisága becslések szerint a bőrbetegségek mintegy 30-50%-ára tehető, ezzel a leggyakoribb és a legfontosabb bőrbetegségek közé tartoznak. Az ekcéma (dermatitis) a bőr felszínes gyulladása, melyet bőrpír, duzzanat, nedvedzés, pörkösödés, hámlás és rendszerint viszketés jellemez.

A kontakt dermatitis kiváltásában szerepet játszhatnak különféle bőrrel érintkező anyagok (pl. savak, lúgok, aceton, de akár a szappan is), illetve helyileg alkalmazott gyógyszerek, növények (pl. mérges szömörce, tölgyfa, parlagfű), fémek, festékek, kozmetikai szerek is. Első lépésként fontos az irritáló anyag kiküszöbölése és a bőrelváltozás tüneti ellátása.

ekcéma, homeopátia

Ördögi körben

Az atópiás dermatitis (neurodermitis constitutionalis) a bőr krónikus, viszkető, felszínes gyulladása. Már az élet első hónapjaiban elkezdődhet az arcon, a fejbőrön, a végtagok bőrén nedvedző, pörkös elváltozásokkal. A kórlefolyás nehezen meghatározható, idősebb gyermekeken és felnőtteken az elváltozások átmenetileg enyhülhetnek, majd újra fellobbanhatnak.

A viszketés a kontakt és az atópiás dermatitis esetében is állandó tünet, a beteg vakarózása és bőrének dörzsölése ördögi körhöz (viszketés-vakarás-kiütés-viszketés) vezet. A neurodermitist az allergiás asztmával és az allergiás náthával együtt atópiás gyűjtőnévvel illetjük. Számos bőrgyógyászati kórkép, így a neurodermitis is a tudományos haladás ellenére különösen oktanát illetően a mai napig nem ismert kellő mértékben, a többtényezős genetikai háttér mellett hajlamosító tényezők (pl. erőteljes vízvesztés a bőrben, különböző mediátoranyagok fokozott felszabadulása, sejtszintű immunhiányos állapotok) is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

Az általános intézkedések mellett mint például a provokációs faktorok kikapcsolása és a megfelelő bőrápolás bevezetése különböző ekcémaellenes hatóanyagok állnak rendelkezésre, így például a karbamid, a szalicilsav, a kátrány, a nemszteroid gyulladáscsökkentőkhöz tartozó bufexamac és a kortikoszteroidok. Súlyosabb esetekben ez utóbbiakat szisztémásan alkalmazott antihisztaminokkal és UV-terápiával egészíthetik ki. A tartós kezelések során, különösen a szteroidok alkalmazásakor, jelentős kockázattal (bőrirritáció, vese- és májterhelés) kell számolni, másrészt a kezelés megszakításakor a betegség gyakran kiújulást mutat.

A szteroidok alkalmazásakor nemcsak a patológiai folyamatok, hanem az élettani reakciók is befolyásolódnak, ami miatt nem kevésszer a bőr állapotának romlása is bekövetkezik. A kellemetlen kísérőtünetek, a ruházat elszennyeződése (például kátrány alkalmazásakor) vagy az időigényes kezelések (UV-terápia, balneoterápia) mind-mind csökkentik a betegek együttműködési hajlamát.

Előnyös tüneti terápia

Ezért van nagy jelentősége az olyan tüneti terápiának, amely károsító hatás nélkül képes a tünetek enyhítésére, illetve megszüntetésére.

A konvencionális terápia döntően tüneti úton igyekszik a beteg szenvedésein enyhíteni, azonban tartósan alkalmazva számos mellékhatással kell számolnunk. Ezért jelent komoly alternatívát bőrgyulladás esetén a viszketés megszüntetésében, a gyulladásos elváltozások kezelésében egy trópusi növény, a Cardiospermum halicacabun L. (szívmag) virágzás idején gyűjtött, föld feletti részeinek 10%-os őstinktúrájából előállított Halicar© kenőcs.

A növény erősen burjánzó kúszónövény, amely Indiában, Afrikában és Dél-Amerikában őshonos, a Sapindaceae (szapanfafélék) családjába tartozik A növény caldneve a Sapindus nemzetség szaponintartalmú terméséből származik, amely vízben habzani kezd, ezért használták a régebbi korokban mosáshoz (latinul sapo=szappan)

A Cardiospermum név eredete pedig a borsnyi méretű, feketés-barnás magvakra vezethető vissza, melyeken egy fehér, jól merhető, stilizált szív látható, emiatt hívják a növényt szívmagnak. Dr. Willmar Schwabe az ötvenes években az akkori Belga-Kongó területén találkozott a növénnyel, jelenleg gyógyszer előállítására használt növényeket délnémet ültetvényeken tenyésztik.

Az eddigi tudományos vizsgálatok alapján tisztázták a növény hatóanyagait, s eszerint a föld feletti, kúszó szárakban szaponinok (triterpénglikozidok), tanninok, különböző alkaloidák és quebrachit (cukoralkohol), valamint igen értékes összetevőként növényi szterinek (ún. fitoszterolok) találhatók. A Cardiospermum a hidrokortizonnal történt összehasonlító vizsgálatok során kifejezett igaz, a hatását lassabban kifejtő gyulladáscsökkentő hatást igazolt; a gyulladásos folyamatban főszerepet játszó enzimek, valamint sejtkárosodást okozó peroxidok mennyiségét statisztikailag szignifiikáns módon képes csökkenteni. A növényben található fitoszterolok az arachidonsavmetabolitok szintézisét normalizálják, hasonlóan a szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz, azonban mellékhatása nélkül.

Megelőzés és gyógykezelés

A kenőcsöt általában naponta két-három alkalommal, illetve szükség esetén többször kell vékony rétegben az elváltozott, viszkető bőrfelületre felvinni. A páciensek jól tűrik, s ennek köszönhetően különösen alkalmas csecsemők és kisgyerekek kezelésére, illetve hosszú távú terápiára is, kellemetlen következmények nélkül.

A Halicar© kenőcs a bekenést, bemasszírozást követően gyorsan enyhíti a viszketést, fokozatosan csökkenti a a bőrpírt és a duzzanatot. Mindezt több mint 800 beteg részvételével nemzetközi klinikai tanulmányban vizsgálták, és az eredmények szerint a heveny ekcémás tünetek visszafejlődése és megszűnése 72% és 88% közé tehető a különféle tüneteket illetően, maximum 4 hetes kezelést követően.

A Halicar© kenőcs vény nélkül elérhető a gyógyszertárakban.


Szerző: Dr. Kun Csaba

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés