Régebben kozmetikusok állították össze a szépségápoló anyagokat, napjainkban viszont egyre inkább előtérbe kerülnek a gyári készítmények, amelyeknek nagy előnye a csíramentesség, a többszöri felhasználás lehetősége.
Az eredeti, de a gyárilag előállított szerek esetében is szívesen alkalmazták és alkalmazzák ma is a citromot: kölnivizekben, parfümökben, száraz és zsíros krémekben, zselékben, kozmetikai olajokban, arcpakolásokban, hajszeszekben, hajregeneráló emulziókban, krémekben.Találkozhatunk vele különböző fürdősók, fürdőolajok alkotójaként is; bennük nemcsak illatosító, hanem gyenge fertőtlenítő és tonizáló hatása is érvényesül. A benne található citromsav vízben és alkoholban is jól oldódik. További, a citromolajban jelen lévő anyagok például a citrál, citronellál, limonén, kamfén. Ezeket az illóolajokat egyszerű sajtolással nyerik ki a gyümölcshéjból.
Mi az, amit tudnunk kell a citromot tartalmazó kozmetikumok esetében? Kozmetikai készítményekben azért alkalmazzák a citromot, mert a bőr feszesebbé válik tőle, ily módon a ráncosodás megelőzésére is használatos. Pórusösszehúzó hatása szintén előnyös. Igen enyhe hámlasztó hatása nem olyan kifejezett, mint más gyümölcssavak esetében. Elsősorban zsíros bőrre ajánlható.
Arcpakolások, maszkok esetében a citrom vérbőséget fokozó, pórusösszehúzó, enyhe fehérítő hatását használják ki, az emésztés serkentése miatt pedig közvetve is befolyásolja a bőr állapotát. Néhány más déligyümölcs szintén regeneráló hatással van az öregedő bőrre, mint például a mandarin vagy a narancs. Az illóolajokat tartalmazó gyümölcsök közül a citrom igen közkedvelt különböző aromaterápiás kezelésekben is.
Bizonyos bőrtípusok esetében nem ajánlott, különösen beteg, száraz bőrre nem javasolt. A száj környékén lévő bőrterület gyermekkorban sérülékeny; gyümölcssavakat tartalmazó ételek fogyasztása után bőrgyulladás alakulhat ki a száj körül. Citrom fogyasztásakor gondolnunk kell arra, hogy megváltoztatja a gyomornedv pH-ját, ezért egyes gyógyszerek hatását befolyásolhatja. Gyomorfekélyes betegek különösen óvatosan fogyasszák ezt a gyümölcsöt!