2022. November 30. szerda
Ki ne ismerné a kefirt, ezt a hazánkban is rendkívül népszerû savanyított tejterméket? Áldásos hatása többé-kevésbé közismert, azonban most újabb erényeire derített fényt a tudomány.

kefir

Tajvani kutatók eredményeit szerint a kefir jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy meggátolja a különbözõ ételallergiák kialakulását, mivel az allergiák ellen hatásos immunglobulint tartalmaz. A felismerésre azt követõen jutottak, hogy a kefirrel itatott kísérleti egereknél az ovalbumin-specifikus immunglobulin harmadára csökkent. Az ovalbumin olyan protein, amely a legtöbb allergia kiváltója kisgyermekeknél.

A felfedezés jelentõségét jól mutatja, hogy ma egyes becslések szerint hároméves kor alatti gyermekek mintegy 5-8 %-a van kitéve az ételallergia veszélyének, mely ellen eddig kizárólag az allergiát kiváltó élelmiszerek mellõzésével lehetett védekezni.

Az eredményeket tekintve Ji-Ruei Liu, a tajvani nemzeti egyetemen folyó kutatás vezetõje bizakodó: „Remélhetõleg ki tudjuk vonni azokat az összetevõket a kefirbõl, amelyek allergia elleni gyógyszerek alapanyagául szolgálhatnak a jövõben." Addig is érdemes több kefirt fogyasztani azoknak, akik ételallergiától szenvednek.


Forrás: BBC News
2006. 11. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés