2024. Május 27. hétfő
Egy esztendõ telt el az emberiséget megrázó délkeletázsiai szökõár óta. A korábban nem tapasztalt méretû természeti katasztrófa megdöbbentette a világot, így sosem látott összefogás következtében jelentõs összegû adomány gyûlt össze.

A Magyar Vöröskereszt december 27én felhívással fordult a magyar lakossághoz, az intézményekhez, a vállalatokhoz és cégekhez, hogy nyújtsanak segítséget a cunami túlélõinek és az áldozatok családjainak. A Magyar Vöröskereszt a nagy távolságra való tekintettel elsõsorban pénzadományokat kért a lakosságtól és cégektõl.

A felhívásra magánemberek tízezrei jelentkeztek, és minden várakozást felülmúltak a cégek és intézmények felajánlásai is. 2005. október 24-ig 46.995 befizetõtõl 714 millió 139 ezer forintnyi adomány érkezett a Magyar Vöröskereszt számláira. A szervezet tizennyolc segélyszállítmányt indított útnak, összesen 217 millió 600 ezer forint értékben; ezek a szállítmányok a túlélõk számára nélkülözhetetlen felszereléseket, gyógyszereket és élelmiszereket tartalmaztak.

Árvaház Srí Lankán

Ami a pénzadományok felhasználását illeti, a Magyar Vöröskereszt küldötte januárban Srí Lankán tárgyalt és részletes tervet dolgozott ki egy ott építendõ árvaház létrehozásáról. Az intézmény összesen harminc gyermek befogadására alkalmas. Az árvaházhoz a telket a helyi kormány adományozta, az építési költségekre, a berendezésre a Magyar Vöröskereszt 65 millió forintot biztosít. Egy esztendei mûködtetés után a fenntartást helyi adományokból a Srí Lankai kormány biztosítja.

Gyermekkórház Banda Acehban

Februárban a Magyar Vöröskereszt küldöttei Indonéziában tárgyaltak. Útjuk célja az volt, hogy a helyszínen tájékozódjanak az adomány legmegfelelõbb felhasználásáról. Tárgyalásokat folytattak a korábbi indonéz építésügyi miniszterrel, továbbá az Indonéz Vöröskereszttel és Banda Aceh város polgármesterével az acehi gyermekkórház építésérõl.

A gyermekkórház építésének terve azért merült fel, mert a térségben lévõ egyetlen kórház megsemmisült. Az újjáépítendõ kórház egyik létesítménye lenne a gyermekklinika. A gyermekkórházkórház felépítése, berendezése, további egy esztendei üzemeltetése az elõzetes becslések szerint 2,5 millió USDt (kb. 522 millió forint) tenne ki. Ez volt a februári tárgyalás eredménye.

Idõközben kiderült, hogy a problémák jelentõsebbek, mint azt elõzetesen gondoltuk, hihetetlen körültekintést igényelnek. A térségben szinte minden elpusztult; papírok, hivatalos igazolások, dokumentumok semmisültek meg, szakemberek tûntek el. Sokszor azzal sem lehettek tisztában, kié az a terület, amelyre az új épületet felhúznák. Ezt a jogi bizonytalanságot erõsítette a több éve tartó polgárháború, amely a katasztrófa idején sem csendesült.

A Vöröskereszt munkatársai második felmérõ útjukon szembesültünk azzal, hogy a bizonytalan helyi viszonyok miatt több európai ország vöröskeresztes szervezete is kihátrál, illetve fontolóra veszi a segítségnyújtás megkezdését a térségben. Ekkor szereztek tudomást arról is, hogy az osztrák Hilfswerke segélyszervezet kórházat szándékozik építeni Banda Acehben. Felvették a kapcsolatot az Osztrák Vöröskereszttel és a Hilfswerkevel, lehetõséget keresve arra, hogy a magyar gyermekklinika és az osztrák kórház miként épülhetne, mûködhetne együtt.

Szakértõi vélemények alapján a Hilfswerke ajánlatát találták biztonságos megoldásnak, ennek eredményeként 2005. december 17én le is tették a Meuraxa klinika és a magyar gyermekklinika alapkövét. A gyermekklinika átadásának várható idõpontja 2006. decembere.

2005. december 21.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés