A B12-vitamin (kobalamin) hiánya általában az idősebbeket sújtja, de kialakulhat olyanoknál is, akik valamilyen oknál fogva kerülik a húsételeket (pl. vegetáriánusok, makrobiotikus diétán élők), mivel a vitamin fő forrásai az állati fehérjék, és utóbbi esetben nem kerül elegendő mennyiségű B12-vitamin a szervezetbe. A vitamin hiánya vérszegénységet és idegrendszeri panaszokat okoz.
A B12-vitamin hiányát bizonyos mértékben eddig is lehetett szájon át szedhető készítményekkel pótolni, ám ha felszívódási zavar áll fenn, vagyis ha a szervezet nem tudja kivonni az ételekből a szükséges vitamint, e formája nem megoldás, injekcióval kell azt pótolni.
A szájon át szedhető gyógyszer esetében jóval nagyobb adagot kell a szervezetbe juttatni: a szükséges adag (RDA) kétszázszorosát. A hollandiai Wageningen egyetem kutatói úgy találták, hogy a vitaminhiány-korrekcióhoz szükséges dózis 647-től 1032 mikrogrammig terjed, míg a szervezetnek szükséges mennyiség csupán három mikrogramm.
Az új, könnyen adagolható, fájdalommentes gyógyszer felválthatja a kellemetlen injekciókat, ráadásul szedése az eddigi kísérletek szerint mellékhatással sem jár.