2022. Május 16. hétfő
Seprűvéna -  Vénás tavacska -  Rosacea -  Pókanyajegy -  Tűzfolt -  Eperanyajegy -  Rubinanyajegy -  Kaviárfolt -  Napfény okozta értágulat -  Fontos tudni!

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A makulátlan bőr kevesek kiváltsága, és talán nem is létezik olyan ember (főleg a nők között), aki ne találna bőrén valamilyen hibát: kisebb-nagyobb vöröses foltokat, kékesen áttűnő ereket. Ezek, illetve az időnkénti erősebb arcpír oka legtöbbször értágulat, mely lehet tartós vagy átmeneti.


Átmeneti értágulatot okozhat a masszázs, a láz, és hőhatás – a jelenség a behatás után nyomtalanul eltűnik. A tartós értágulatok lehetnek elsődlegesek – ezek ismeretlen eredetűek , anyajegyjellegűek, vagy másodlagosak, melyek általában valamilyen betegség, kóros állapot tünetei. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb, értágulattal járó problémákat.

Rosacea rozacea

Seprűvéna

Nem betegség, bár sokszor visszértágulattal együtt fordul elő fiatal nők combján az egy-egy pontból „seprűszerűen” szétágazó, kék színű kis vénákból álló elváltozás. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Kezelése elsősorban szklerotizálással (injekciós beavatkozás) történik, új terápiás eljárás az ózonkezelés. Megelőzésében nagy jelentősége van a rendszeres testmozgásnak.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vénás tavacska

Idősebb korban keletkezik, leggyakrabban az alsó ajkon, esetleg a füleken, arcon. Vérhólyagra emlékeztető, kékes színű, a bőr szintjéből előemelkedő képződmény. Lézerrel jól kezelhető.

Rosacea

Mindkét nemet érintő, de leggyakrabban 30-60 év közötti nők arcán előforduló betegség. Kezdetben a bőr erősen kipirul, majd újra elhalványodik, később a hajszálerek tartósan kitágulnak. Az orcákon, orron később kis csomók is kialakulnak. A rosacea stádiumától függően más-más kezelésre van szükség. Az értágulatok az erek elzárásával (koaguláció, szklerotizálás) eltüntethetők, a vékonyabb erek érösszehúzó szereket tartalmazó speciális krémmel kezelhetők. Élvezeti szerek(alkohol, koffein, fűszerek) hatására a tünetek erősödhetnek.

Pókanyajegy

(Naevus araneus) A leggyakrabban előforduló értágulat. Sokszor az arcon, törzsön vagy karokon, kezeken alakul ki, deréktól lefelé ritkán fordul elő. Közepén kissé kiemelkedő vörös pontocskákból, körülötte sugárszerűen, „póklábszerűen” szétágazó kis erecskékből áll. Középső részét megnyomva elhalványodik. A serdülőkorban vagy a terhesség alatt keletkező elváltozások hátterében valószínűsíthetően hormonális hatás áll, ezek egy része spontán vissza is fejlődhet. A felnőttkorban csoportosan, főleg a törzsön megjelenő, általában nagyobb méretű pókanyajegy májbetegség tünete lehet. Terápiája: a központi rész diathermiás kezelésével, „kiégetéssel” jó kozmetikai eredményt lehet elérni.

Tűzfolt

(Naevus flammeus) A születéskor már látható, kékesvörös vagy élénkvörös folt, amely lapos, a bőr szintjében lévő fejlődési rendellenesség. A korral egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben halványodik, felszínén néha apró, vöröses csomók képződnek. Gyakran az orrgyökön, a szem környékén, tarkótájon látható. A tűzfolt kezelése igen nehéz, a legjobb kozmetikai eredményt az argon- vagy festéklézerrel történő beavatkozással érhető el. A halványabb elváltozások jó kendőzhetők vízálló, bőr színének megfelelően kiválasztott fedősminkkel.

Eperanyajegy

(Naevus vasculosus) A csecsemő, újszülött bőrén gyakran előfordul félgömbszerűen kiemelkedő, málnára vagy eperre emlékeztető növedék. A szülők ijedten hozzák gyermeküket az orvoshoz, de jó tudni, hogy az ilyen anyajegyek növekedése hat-nyolc hónap után általában megáll, azután visszafejlődésükkel lehet számolni. A felületesebbek nyom nélkül gyógyulnak, a mélyebben elhelyezkedők után sárgásszürkés, a normál bőrnél puhább területek maradnak vissza. Amennyiben elhelyezkedésük (pl. szájon, szemhéjakon) vagy szövődmény miatt a várakozás és megfigyelés nem lehetséges, itt is alkalmazható a lézeres kezelés, esetleg sebészeti megoldás is szóba jöhet.

Rubinanyajegy

Az életkor előre haladtával látunk egyre több, főleg a törzs felső részén elhelyezkedő, néhány milliméter átmérőjű, félgömbszerűen kiemelkedő, nyomásra el nem halványuló, sötétpiros értágulatot, melyek ártalmatlanok, felületes égetéssel, szépen eltüntethetők.

Kaviárfolt

A nyelv alsó részén észlelhető, sötétkék növedék. Amennyiben panaszt nem okoz, eltávolítása nem szükséges.

Napfény okozta értágulat

Leggyakrabban a mellkason, a nyakon (a ruha kivágásának megfelelően), illetve az arcon fordul elő. Egyes anyagok, mint például kátrány, vagy parfüm a bőrön napfény hatására gyulladást, értágulatokat idéznek elő. Megelőzése az ilyen anyagok kerülésével és fényvédelemmel érhető el.

Fontos tudni!

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes, elsősorban ekcéma, pikkelysömör kezelésére alkalmas krémek rendszeres, orvosi kontroll nélküli használata esetén is kialakulhatnak értágulatok, ezért az ilyen szerek használata csak megfelelő indikáció és ellenőrzés mellett javasolt.


Szerző: Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés