Az epekímélő élelem legyen zsírszegény. A szénhidrátok álljanak a diéta előterében, ezek is elsősorban könnyen felszívódó élelmiszerek formájában, mint pl. liszt, rizs, méz, és amennyiben engedélyezett, akkor a cukor, a gyümölcs- és a zöldséglevek, kompótok, nyers gyümölcsök.
Az epehólyag-megbetegedés akut stádiumában lényegesen szigorúbb diéta kívánatos, mint az alábbiakban felsoroltak. Túlsúlyos betegek étrendje legyen kalóriaszegény, azaz a zsír mellett korlátozni kell a szénhidrátok fogyasztását is. Alapvető, hogy az epebetegek kerüljenek minden olyan ételt, amelyet tapasztalatuk szerint nehezen viselnek el. Orvosa a változtatásokkal, a könnyítésekkel vagy a diéta befejezésével kapcsolatban felvilágosítást tud nyújtani.
Javasolt és kerülendő élelmiszerek
Hús
Javasolt: főtt, párolt, grillezett gyenge hús vagy sültből középdarabkák; borjú, marha, vagy jól párolt vad; tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül; sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.
Kerülendő: sült, rántott, pirított, füstölt (sonkán kívül) vagy panírozott húsételek; zsíros hús vagy baromfiféle, pl. liba, kacsa, zsíros sertéshús, szarvas, füstölt szalonna, vese, kövér sonka, borjúmirigy; zsíros, füstölt vagy erősen főszerezett kolbászáruk.
Halak
Javasolt: sovány halfajták, pl. tőkehal, pisztráng, csuka, compó; lepényhal zsírszegényen elkészítve, kékre főzve, párolva vagy felfújtnak.
Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella; zsíros, erős, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.
Zsírfélék
Javasolt: vaj, margarin, növényi olaj kis mennyiségben.
Ajánlatos: kukorica, napraforgó, búzaolaj, melyek gazdagok telítetlen zsírsavakban! Az egyéni tűrőképességre tekintettel kell lenni. Általában 40 g főzőzsiradék és 20 g kenőzsiradék ajánlatos naponta.
Kerülendő: pecsenyezsír, libazsír, szalonna, erősen hevített zsírok.
Tésztafélék
Javasolt: a könnyű, zsírszegény tésztaféle, mint pl. kekszek, puding, felfújtak, kevert tészták, száraz keksz, rétes, krumplistészta, búzadara.
Kerülendő: csokoládés tészták, vajkrémes, tejszínhabos tészták, leveles tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött tészták, zsírban sült tészták, zsíros (lángos, fánk), krumplis, felfújós tészták, mint pl. a friss élesztős tészta.
Köretek
Javasolt: krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túrós gombóc, krumplisgombóc vagy nudli (ha nem zsírban sült).
Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).