2021. December 06. hétfő
Óvatosan a napfénnyel! -  Napégés -  Fényérzékenység és kiütések
Nyáron sokan minden alkalmat megragadnak, hogy növeljék bőrük barnaságát. Mint tudjuk, a napfényben lévő D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez, a napfény jót tesz a hangulatnak, a lebarnult bőr fiatalságot sugall, elfedi az apróbb bőrhibákat, és nem utolsó sorban vékonyabbnak láttatja az alakot. A pozitívumok ellenében azonban túl sok érv áll a mérleg másik serpenyőjében.

A napfény hosszú távú hatásairól, a bőr idő előtti öregedéséről, és rákos elváltozásairól egyre többször esik szó. Mindezek tudatában igazán meggondolandó a napon való "fakírkodás", de a pár órán belül bekövetkező kellemetlenségeket is érdemes elkerülni.

Óvatosan a napfénnyel!

fürdés

Mint minden káros és kellemetlen tényező esetében, itt is a megelőzés a legbiztonságosabb és a legcélravezetőbb megoldás. A standokon, vízpartokon szemmel láthatóan nem mindenki tartja be az alapvető óvintézkedéseket. Sokan a déli rekkenő hőségben is kifekszenek napozni, vagy azt gondolják, a napozókrémek csak arra jók, hogy késleltessék a hőn áhított barnulást.

Sokan, sok helyen leírták már, hogy a napozó krémeken a faktorszám azt jelzi, hogy az ember hányszor több időt tölthet el biztonságban a napon. Ne napozzunk tehát délelőtt 10-től délután 3 óráig, és egyáltalán ne napozzunk fényvédelem nélkül.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A leégett bőr a fehér bőrűek és a több festékes anyajeggyel rendelkezők számára nem is olyan kis lépés lehet a bőrrák felé. A bőrgyógyászok szerint egyetlen gyermekkori komoly leégés is többszörösére növelheti a betegség kialakulásának esélyét.

Napégés

A leégés következtében a bőr hamar hámlásnak indul, tehát barnák egyáltalán nem leszünk a gyors napozásoktól. A hámló bőr maradandó nyomokat hagyhat testünkön, a kellemetlen érzésről nem is beszélve. A hatást 3-4 óra múlva érezzük igazán, ilyenkor kezd el viszketni, égni, fájni. Napfürdőzés után mindig használjunk napozás utáni krémeket, arra az esetre, ha mégis leégnénk recept nélkül kapható készítmények állnak rendelkezésünkre. A leégés veszélye mindazonáltal nem csak napozáskor fenyeget.

Akiknek a nyaralás nem a vízparton való heverészést jelenti, hanem az egész napos városnéző túrákat, estére ugyanúgy megtapasztalhatják a kellemetlen tüneteket. Arról se feledkezzünk meg, hogy e tüneteket nem feltétlenül szikrázó napsütés váltja ki. Ha például szeles időben vízen, vagy víz közelében tartózkodunk észrevétlenül sülhetünk pecsenyevörösre. A megfelelő védelem nélkül ne menjünk napra, és ne feledjük, egyes szakértők véleménye szerint, aki csak egyszer is alaposan leégett, annak már nem ajánlott a szoláriumozás sem.

Fényérzékenység és kiütések

Az arra érzékenyeknél a napfény hatására apró, viszkető hólyagok jelennek meg a bőrön, melyek, ha az illető elvakarja, könnyen kisebesednek. Ezek a kiütések sokszor már az első tavaszi napsütés hatására előtűnnek, a védekezés módja ilyenkor is a magas faktorszámú krém használata, a bőrgyógyászok gyakran allergiaellenes gyógyszert ajánlanak az ilyen esetekre.

Másoknál csak napozás hatására alakulnak ki a fenti tünetek, de olyan is előfordulhat, hogy krém és nap együtt vált ki allergiás reakciót, ilyenkor egyetlen megoldás a fény kerülése. Vannak gyógyszerek (pl. Tetran, Hibernal, Pipophen), valamint növények (paszternák, zeller, kapor, rutafélék), amelyek a fényérzékenységet fokozzák.

És ha már a növényeknél tartunk: sokat segít bőrünk megóvásában, ha béta-karotinban gazdag ételeket eszünk, s érdemes szem előtt tartani az A, E, C és F vitamin fogyasztását is. A tavaszi-nyári hónapokban nem is olyan nehéz feladat fenntartani immunrendszerünk stabilitását, így szervezetünk jobban tud védekezni a környezet hatásaival, így a napsugarak káros hatásaival szemben.


Szerző: Tarda Gabriella

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés