2022. Augusztus 15. hétfő
A legújabb kutatási eredmények szerint a döntően ülő életmódot folytatók körében sokkal gyakrabban fordulnak elő a különböző vesebetegségek.

A tudósok összesen 5600, 40 és 75 év közötti önkéntest osztályoztak a naponta ülve töltött órák számának és a rendszeres testmozgás mennyiségének és intenzitásának függvényében. A naponta kevesebb, mint három órát ülő nők krónikus vesebetegségekre való hajlama 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoké, akik több mint nyolc órát töltöttek ülőhelyzetben. Férfiaknál 15 százalékkal volt kisebb az esélye a vesebetegségek kialakulásának a három óránál kevesebbet ülők esetében, a nyolc óránál többet ülőkhöz képest. A kutatásból kiderült továbbá, hogy az ülő életmódot folytató, de rendszeres testmozgást végző (például napi 30 perc séta) férfiaknál 30 százalékkal alacsonyabb a vesebetegségek kialakulási aránya a sokat ücsörgő, de inaktív férfiakhoz képest. Nők esetében a rendszeres testmozgás nem volt hatással a vesebetegségek kialakulási esélyeire.

-Egyelőre nem tudjuk pontosan, miként hat közvetlenül az ülő életmód és a fizikai aktivitás a vese állapotára, de az régóta ismeretes, hogy a rendszeres testmozgás és az ülő életmód elhagyása jótékony hatással van a vérnyomás- és koleszterin-értékekre, a vércukorszintre, az anyagcserére és az erek állapotára - mondta Dr. Thomas Yates az angol Leicester Egyetem kutatója. - Bár számos kutatás bizonyítja, hogy az életmódbeli tényezők és a krónikus vesebetegségek kialakulása között jelentős kapcsolat van, a mostani tanulmány az első, amelyből világosan kiderül, hogy már az is elég a rizikófaktor csökkentéséhez, ha kevesebb időt töltünk ülőhelyzetben. Úgy tűnik, hogy a vesefunkciók tekintetében a hagyományos, nagyobb erőfeszítést igénylő mozgásformák (séta, kocogás, futópad) csak férfiak esetében rendelkeznek egészségvédő hatással. Ezzel szemben nőknél sokkal fontosabb az ülőhelyzetben töltött idő csökkentése - tette hozzá Dr. Yates.

Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott az ülő életmód, valamint a krónikus vesebetegségek kialakulása között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítani. A kutatás részletes leírása az American Journal of Kidney Diseases című szaklap októberi számában olvasható.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés