Egyen sok zöldséget!
Közismert tény, hogy a zöldség egészséges. Kutatások azt bizonyítják, hogy a rendszeres zöldségfogyasztás a vastagbélrák kialakulásának kockázatát akár a felére is csökkentheti. Egyen minden nap egy salátát, vagy házi zöldséglevest, köretnek használjon főtt, vagy párolt zöldségeket. Legyen főétel a zöldség, és a hús mellé a köret!
Kerülje a telített zsírokban és nitrátokban gazdag ételeket!
Ilyenek például a konzerv vagdalthús, a szalonna, a virsli, és a kolbász. A telített zsírok gyulladást okozhatnak, a bennük található nitrátok pedig karcinogén (rákkeltő) anyagnak számítanak.
Egyen csirkét, vagy pulykát!
Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban egy tanulmánya szerint a sovány csirkehús rendszeres fogyasztása 21%-kal csökkenti a rákot megelőző polipok kifejlődésének esélyét, és 39%-kal csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. A kutatók szerint a sovány húsban található szelén gátolja meg a rák kialakulását. Vegetáriánusok a brazil dióban, a barna rizsben, vagy a mogyoróban előforduló szelént is fogyaszthatják.
Fogyasszon több magnéziumot!
Kutatók szerint a magnézium 41%-kal képes csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. Nagyobb mennyiségben a nyers mandulában, a szezámmagban, a napraforgómagban, a fügében és a lucernában található belőle.
Egyen több rostot!
A babban és teljes kiőrlésű gabonában található a legtöbb rost. A rostok átmozgatják a beleket és megkötik a lerakódott méreganyagot, ezáltal az könnyebben ürül ki a szervezetünkből.
Fűszerezzen curry-vel!
A curry egyik alapösszetevője, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű komponenst, amely 25%-kal csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A Chicagói Egyetem kutatói megállapították, hogy a kurkumin elpusztítja Helicobacter pylori baktériumot, amely elősegíti a gyomorfekély és a vastagbélrák kialakulását.