2022. Július 02. szombat
Stressz és depresszió -  Több csonttörés, korai halálozás
A férfiak ritkábban keresik fel az orvost, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesebbek, mint a nők, sőt, éppen ellenkezőleg. Rosszabb egészségi állapotuk magatartási, illetve társadalmi-környezeti tényezők által meghatározott szerepükből adódik – hangzott el a Veszélyeztetett férfiak címmel kedden Budapesten megrendezett konferencián.

Stressz és depresszió

Figyelembe kell vennünk a férfiak sajátosságait és sajátos szükségleteit. A férfiak a nőktől eltérően reagálnak az élet kihívásaira, kevésbé kifelé élők, gondjaikat – a velük szemben támasztott társadalmi igények vélt vagy valódi elvárásainak megfelelően – nehezebben osztják meg környezetükkel. A tartósan megoldhatatlan helyzetek viszont súlyos stresszhelyzetet eredményeznek, aminek nagy a kockázata egészségükre nézve – hangoztatta a keddi konferencián tartott előadásában Kopp Mária professzor.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgató-helyettese elmondta, hogy 2002 és 2006 között nőtt a depressziós tünetegyüttessel élők száma Magyarországon, ami nagy mértékben érinti a férfiakat, és rájuk nézve komolyabb következményekkel jár, figyelembe véve, hogy nehezebben fordulnak panaszaikkal orvoshoz.

Adatokkal támasztotta alá azt az ismert tényt, milyen fontos a nő szerepe a családban, de különösen a férfi egészsége szempontjából. A nő és a gyermekek védő tényezői a férfiak egészségének. A betegségeket leszámítva az alacsony házastársi és gyermeki támogatás is az egyik „felelős” a férfiak magas halálozási arányáért – hívta fel a figyelmet.

Több csonttörés, korai halálozás

Tóth Edit a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Reumatológiai Osztályának munkatársa a csontritkulás sajátosságait elemezve meglepő adatokkal szolgált: Magyarországon a csípőtörések harmada, a csigolyatörések fele és a csuklótörések negyede a férfiakat érinti. A férfiak e törések után egy éven belül gyakrabban halnak meg, mint a nők.

Köteles Gábor, az OEFI munkatársa a mozgás jótékony hatásait elemezve rámutatott arra: az idő előtti elhalálozások 43 százalékáért az életmód okolható. Kiemelte a mozgás stresszoldó, illetve örömszerző funkcióját a férfiak esetében is.

Előadás hangzott el a férfiakra leselkedő veszélyekről, amelyek akár a túlmunkából, akár a túlsúlyosságból is fakadhatnak; a férfiak öngyilkosságának okairól, ami gyakoribb és durvább, mint a nők esetében, és arról, miért is mennek a férfiak később orvoshoz, mint a nők.

A tanácskozás apropója a Férfiak Egészségének Nemzetközi Hete volt, szervezői pedig az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI), a Pápai Páriz Egészségnevelési Országos Egyesület – Férfiak Egészségéért Szakcsoportja és Budapest Főváros XVII. Kerületének Önkormányzata.


Forrás: MTI
2009. 06. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés