2023. December 06. szerda
Nemcsak a strandra járástól kellett leszoknia, de még egy kád forró fürdőt sem élvezhet az az ausztrál lány, aki allergiás a vízre, és bármilyen nedvesség hatására fájdalmas kiütések jelennek meg a bőrén.

A 19 éves Ashleigh Morris öt éve szenved az Aquagenic Urticaria nevű ritka bőrbetegségben. Ha bőrét bármilyen hőmérsékletű víz éri, vagy akár csak izzadni kezd, testén fájdalmas, viszkető kiütések jelennek meg, amelyek csak két órával később múlnak el. Tisztálkodnia természetesen muszáj, de a zuhanyozást is csak egy percig képes elviselni, és sokszor az is olyan megpróbáltatást jelent számára, hogy a végére sírva fakad.

vízallergia Aquagenic Urticaria

A víz hatására a bőrén megjelenő kiütések csúnyaságát már csak az általuk okozott fájdalom múlja felül, ami olyan súlyos, hogy Ashleigh minden zuhanyozás után két óráig képtelen kimozdulni otthonról; kiütései pedig sokszor annyira viszketnek, hogy véresre vakarja a bőrét.

A ritka betegségről a legtöbb ember még csak nem is hallott, sőt, el sem hiszik, hogy létezik, ezért Ashleigh folyamatosan magyarázkodni kényszerül, ráadásul állandóan megbámulják, ha a kiütések előjönnek. A betegség 14 éves korában jelentkezett egy akut mandulagyulladás után, amit nagy dózisú penicillinnel gyógyítottak. Rodney Sinclair bőrgyógyász professzor szerint a penicillin hatására a hisztamin szintje megváltozott Ashleigh szervezetében, és ez vezetett a vízallergia kialakulásához.

Az orvosok dolgát megnehezíti a betegség ritka előfordulása. Többségük sosem találkozott az ausztrál lányéhoz hasonló esettel, és még a téma szakértői is homályban tapogatóznak. A bőrgyógyászok egyetértenek azzal, hogy a betegség összefügg a megváltozott hisztaminszinttel, de a betegség kialakulásában bizonyosan más folyamatok is szerepet játszanak, mivel az antihisztaminok gyakran egyáltalán nem hoznak enyhülést a betegeknek.

Ashleigh mindent megtesz annak érdekében, hogy kerülje a vizet: abbahagyta a sportolást és minden olyan tevékenységet kerül, ami megizzasztja. Mindig megbizonyosodik róla, hogy légkondicionált helyen van-e, és állandóan hord magával esernyőt. A betegség barátjával, Adammel való kapcsolatára, és az együtt töltött intim pillanatokra is rányomja a bélyegét. „Egy lepedőt kell magunk közé tenni, ha együtt alszunk, és nem mehetek a közelébe, ha megizzadt.” – részletezte a nehézségeket a lány.


Forrás: Vital
2008. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés