
A Rotterdami Egyetem kísérletében hatvanegy, körülbelül 61 éves személy vett részt, akik mindegyike a magas vérnyomás határán volt. Az alanyok olyan folyékony tejterméket kaptak, amely a vörösbor polifenoljait tartalmazták, illetve ártalmatlan placebót. A kutatás négy hete után nem volt kimutatható eltérés a vérnyomásban a két csoport tagjai között.

Ilse Botden, a kísérlet vezetője elmondta, hogy az eredmények nem támasztották alá azt az elméletet, hogy a vörösborban lévő polifenolok okoznák a vérnyomás csökkenését, és ezáltal előnyösen befolyásolnák a szív- és érrendszert.
Ennek ellenére a vörösbor fogyasztása hatékonyan megelőzheti a szív-érrendszeri betegségeket, ugyanakkor a kutatók leszögezték, hogy ez a vérnyomástól függetlenül zajlik. Az eredmények csupán azt jelentik, hogy a vörösbor nem a vérnyomás csökkentése révén szorítja vissza a kardiovaszkuláris kockázatot, inkább gyulladáscsökkentő hatást fejthet ki, amivel csökkenteni tudja a szív-érrendszeri kockázatot.
A kutatás részleteit az Amerikai Szív Társaság orlandói konferenciáján teszik közzé.