Az Oregon Egyetem munkatársai 75, 3 és 5 év közötti kisgyerek táplálkozási szokásait vizsgálták. Az Appetite című szaklapban ismertetett megfigyeléseik szerint a gyerekek több nyers zöldséget (répa, paprika) fogyasztanak, ha az evéshez vizet és nem valamilyen üdítőitalt isznak.
Bettina Cornwell szerint a gyerekek már kiskoruktól kezdve a sós és zsíros ételekről egyből a cukros és magas kalóriatartalmú üdítőitalokra asszociálnak. "Ízlésünket nagyban befolyásolják az étkezési szokásaink és a különböző élelmiszer-kombinációk" – vélekedett a kutató, aki szerint a legjobb az lenne, ha a szülők minden étkezéshez friss vizet adnának gyerekeiknek. A szakértő és kollégái szerint ezzel az egyszerű változtatással rengeteget lehetne tenni a túlsúly és a kóros elhízás világméretű terjedése ellen, ami egyre nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre.
"A gyerekkori étkezési szokások hatalmas szerepet játszanak a későbbiekben, ezért nagyon fontos, hogy még időben bevezessük a nyers élelmiszereket a gyerekek étrendjébe" – mondta Dr. Kimberly Espy, az Oregon Egyetem innovációs és fejlesztési részlegének vezetője. – "Ez mindannyiunk érdeke, hiszen a fiatal felnőttek közül egyre többen küzdenek a főként az elhízás számlájára írható cukorbetegséggel, ami rengeteg költséget jelent az egészségügyi rendszernek."