2024. Március 28. csütörtök
Egy nagyszabású követéses tanulmány megállapításai szerint jelentősen nagyobb a szélütés (agyvérzés, stroke) kockázata azoknál az ötven fölötti nőknél, akik étrendje zsírokban, hidrogénezett növényi olajokban gazdag.

A szív-érrendszeri betegségek korábban főként a férfiakat veszélyeztették, a helyzet azonban mára megváltozott. A szélütés korábban ritkábban fordult elő a menopauza előtt álló nőknél, mint a hasonló korú férfiaknál, ám ahogy egyre több az elhízott és más egészségügyi problémával küzdő n, a nemek közötti különbség eltűnik.

zsír, szélütés

Az e témában végzett eddig legnagyobb vizsgálatban több mint 87 ezer, 50-79 éves nő vett részt.

Az étrendjükre vonatkozó adatok felvétele után hét évvel készült értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál többet) zsírt fogyasztó nőknél gyakoribb volt a szélütés, mint a legkevesebbet (naponta 25 grammot) fogyasztók körében.

Miután minden egyéb tényezőt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy a legtöbb zsírt fogyasztó nők kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütés leggyakoribb típusára , mint a skála másik végén lévő nőké.

Magasabbnak bizonyult a szélütés kockázata azoknál a nőknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott. Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.

Az eredményeket az Amerikai Stroke Társaság közelmúltban tartott konferenciáján ismertették.


Forrás: MTI
2010. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés