A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt. A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát ivott hozzá, később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket.
Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg az ételt, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.
A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.
A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt. A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt, és nincs gyomorbajuk.