2022. Július 02. szombat
Orosz pszichológusok szerint abból, hogy a nők milyen arckrémet választanak, kiderül, hogyan birkóznak meg a stresszel, hogyan kezelik a konfliktushelyzeteket és milyen az önértékelésük, vagyis hogy milyen a személyiségük.

Az Orosz Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetének munkatársai 22 és 65 év közötti nők körében vizsgálták azt, hogy az általuk használt krémek milyen összefüggésben állnak a személyiségükkel. A vizsgálat első lépéseként a kutatók feltérképezték a vezető kozmetikai cégek kínálatát, hogy megállapítsák, a termékek milyen hasznos tulajdonságokkal bírnak. Összesen 39 ilyen jellemzőt gyűjtöttek össze, melyeket hat kategóriára osztottak: védelem, tisztítás, kezelés, bőrtáplálás, antistressz és öregedés-megelőzés.

arckrém személyiség

Ezután egy szituációs játék keretében azt kérték a résztvevőktől, hogy képzeljenek el egy "különleges kozmetikai krémet", és egy ismert kozmetikus szemszögéből jellemezzék azt. Ily módon kiderült, hogy a nők mit várnak el egy kozmetikai terméktől. Emellett a résztvevőkkel pszichológiai tesztet is kitöltettek, melynek célja annak felmérése volt, hogy hogyan kezelik a konfliktushelyzeteket, és milyen az önértékelésük.

Az eredmények összevetése során az derült ki, hogy azok a nők, akik a "védelem" funkciót preferálják egy krémnél, jellemzően pszichésen sebezhetőek, hajlamosak a belső konfliktusokra, a felmerülő problémákra emocionálisan reagálnak, és képtelenek másoktól segítséget kérni. Akik számára a "tisztítás" a fontos, személyes problémáikat kifelé közvetítik, mintha így tudnának "megtisztulni" tőlük. Az "antistressz" tulajdonságot fontosnak tartók kimerültség esetén relaxációval töltődnek fel, a "kezelés" szóval jellemzett krémeket az idősebb nők választják, a tápláló jellemzővel bíró termékeket pedig azok részesítik előnyben, akik racionálisak, és stresszhelyzetekben is sikeresen oldják meg a problémákat.

A kutatók szerint a bőr nemcsak a testünk, de voltaképp személyiségünk határa is, egy nő számára pedig az, hogyan viszonyul a bőréhez, arra utal, milyen a saját magához és a másokhoz való viszonya.


Forrás: Medical News Today
2007. 08. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés