2024. Június 19. szerda
Egy szűk körű holland kutatás szerint a csokoládéfogyasztás olyan hormonális változásokat okoz, amelyek elősegítik az akne kialakulását.

A Radboud Egyetem Nijmegeni Orvosi Központjának kutatói a Cytokine folyóiratban közzétett kutatásukban hét egészséges személy vérmintáit vizsgálták 0,5 deciliter 30 százalék kakaótartalmú csokoládé elfogyasztása előtt és után négy napon keresztül minden nap. A vérsejteket az eltömődött pórusokban gyulladást okozó Propionibacterium acnes baktériumoknak és a pattanások kialakulásához szintén hozzájáruló Staphylococcus aureus baktériumoknak tették ki.

Csokoládéfogyasztás után az alanyok vérsejtjei több interleukin-1b-t, a gyulladás egyik jelzőjét termelték a Propionibacterium acnes baktérium behatására. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a csokoládéfogyasztás fokozhatja az akne kialakulását elősegítő gyulladást. Ráadásul a csokoládé az immunrendszer másik faktorának, az interleukin 10 termelődését is fokozta a Staphylococcus aureus baktérium behatására. Az interleukin 10 csökkenti a szervezetünk védekezőképességét a mikroorganizmusok ellen, így magasabb szintje olyan állapotot hozhat létre, ami lehetővé teszi a baktériumoknak a pattanások elfertőzését és súlyosbítását.

Az eredmények azonban egyelőre csak előzetesek, még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy a csokoládé fogyasztása valóban elősegíti az akne kialakulását. További kutatásokkal kell vizsgálni, hogy a csokoládé mely összetevője (zsírok, cukrok stb.) felelősek ezért a hatásért, és hogy a zsírmentes csokoládé más hatást gyakorol-e.


Forrás: Medipress
2013. 04. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés