2024. Június 19. szerda
Ismert, hogy a munkahelyi stressz sok betegséget okozhat, egy kutatásból szerint például pattanásokat is. A probléma még azokat a 25 év feletti nőket is érintheti, akiknek kamaszkorukban amúgy semmi problémájuk sem volt a bőrükkel.

A stressz növelheti a mellékvese által termelt férfi nemi hormon mennyiségét, ami olajosabbá teszi a bőrt és eltömíti a pórusokat. A brit dolgozó nők mintegy 66 százalékát érinti ez a probléma, vagyis amellett, hogy kellemetlen, nem árt komolyan venni a tüneteit.

pattanások, munkahelyi stressz

A francia Nantes Egyetemi Kórház kutatói is felfigyeltek a jelenségre, bár hozzátették, hogy a felnőttkori pattanások mások, mint a kamaszkorban megjelenők. Ugyanakkor az is észrevehető, hogy a nők 85 százalékánál a tünetek a menstruációjuk alatt, illetve előtt jelentkeznek. Mivel a nők bőre sokkal érzékenyebb, ezért a kutatók szerint háromszor rosszabbul is reagálhat a férfi hormonok megjelenésére is. Persze a dohányzás ez esetben sem elhanyagolható faktor. Aki cigarettázik, még súlyosabb tünetekre számíthat.

„Itt az ideje, hogy újragondoljuk, kiket érinthet a probléma. Nem fordítottunk elég figyelmet arra, hogy milyen fontos a felnőtt nők életmódja. Sok női betegemen pedig látom, hogy a család mellett stresszes munkája is van. Érdekes, hogy sokuknak tinédzser korukban semmi gondja sem volt a pattanásokkal” – tette hozzá Susannah Baron bőrgyógyász.


Forrás: Medipress
2011. 11. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés