A kakaó és a csokoládé koleszterinszintre gyakorolt hatásairól szóló kutatásokat a Pekingi Orvostudományi Egyetemen Dr. Rutai Hui és kollégái végezték el. A vizsgálatok alapján a kakaó fogyasztása valóban csökkentheti az alacsony sűrűségű vérzsír, a „rossz” koleszterinnek is nevezett LDL-koleszterin szintjét.
A koleszterincsökkentő hatás azonban csak azoknál jelentkezik, akik kis mértékben fogyasztják a népszerű ínyencséget, azaz az elfogyasztott mennyiség 260 mg-nál kevesebb polifenolt (a gyümölcsökben, zöldségekben, csokoládéban lévő antioxidáns összetevő) tartalmaz.
Az is kiderült, hogy az egészséges ember nem igazán profitál a csokoládé koleszterincsökkentő hatásából, ellentétben a szív-érrendszeri betegségek szempontjából már eleve veszélyeztetett csoportokkal, például a cukorbetegekkel.
Dr. Hui szerint a további kutatásoknak most a csokoládé hosszú távú hatásanak vizsgálatára kell összpontosítaniuk.