
Dr. John Erdman, az egyetem élelmiszer- és táplálkozástudományi professzora szerint a csokoládé jótékony hatását nagyrészt a hozzáadott növényi szteroloknak és a kakaóban található flavanoloknak köszönheti.
A kutatásban enyhén magas koleszterinszinttel és vérnyomással rendelkező önkéntesek vettek részt. A jelentkezőket két csoportra osztották: az egyik csoport szterollal dúsított csokoládét kapott, a másik csak sima étcsokoládét. A csoportok tagjainak koleszterinszintjét, vérnyomását, testtömegét és szívműködését nyolc héten keresztül kísérték figyelemmel.
A nyolchetes „csokoládé-kezelés” alatt a résztvevők koleszterinszintje jelentősen csökkent, különösen a szterollal dúsított csokoládét fogyasztók csoportjában: itt az összkoleszterinszint átlagosan 2%-kal, a „rossz” koleszterinnek nevezett LDL szintje pedig 5,3%-kal volt alacsonyabb a kutatás végén.