Hogy összehasonlítsák az ét- és tejcsokoládé étvágyra és kalóriabevitelre gyakorolt hatásait, a Koppenhága Egyetem kutatói 16 fiatal és egészséges önkéntest kértek meg, hogy vegyenek részt egy kísérletben, melynek első fázisában étcsokoládét, a másodikban pedig tejcsokoládét fogyasztottak. A résztvevők mindkét esetben 10 dkg, ugyanolyan kalóriatartalmú csokoládét kaptak.

A csokoládé elfogyasztását követő öt órában a résztvevőknek félóránként egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben étvágyukról és a különböző ételek iránti vágyukról szóló kérdésekre kellett válaszolniuk. Újabb két és fél óra elteltével az alanyok ismét ehettek, ezúttal pizzát. A tudósok arra kérték a résztvevőket, hogy pontosan annyit egyenek, amennyi jól esik. Ezek után rögzítették a résztvevők kalória-bevitelét.
Az eredmények szerint az étcsokoládét fogyasztása után átlagosan 15 százalékkal kevesebbet ettek a pizzából a tejcsokoládéhoz képest. A résztvevők elmondása szerint az étcsokoládé ezen kívül csökkentette az édes, sós és zsíros ételek utáni vágyaikat is.
A jó minőségű étcsokoládék igen gazdagok egészséges zsírsavakban és antioxidánsokban, így fogyasztásuk kis mennyiségben akár naponta is javasolt.