A hallás és a koleszterin összefüggését vizsgálták egereken három amerikai egyetem kutatói. Az már korábban is ismert volt, hogy a belső fülben lévő külső szőrsejtek membránjában kevesebb a koleszterin, mint más testi sejtekében, azt azonban nem sejtették, hogy a koleszterin mennyisége összefügg a hallással.
A Dr. William Brownell fül-orr-gégész professzor és Dr. Lavanya Rajagopalan vezette kutatás ez utóbbi összefüggést tárta fel. A kutatók manipulálták a kísérleti egerek szőrsejtjeinek koleszterinszintjét, valamint vizsgálták hallásukat. Kiderült, hogy sem a túl alacsony, sem a túl magas koleszterinszint nem kedvező a hallás szempontjából, a kísérleti állatok esetében ugyanis mindkettő hallásvesztéshez vezetett.
Arra ugyan egyelőre nem sikerült fényt deríteni, hogy a zsíros ételek fogyasztása befolyásolja-e a hallásunkat, de az eredmények segítenek jobban megérteni a hallás szabályozásának sejtes mechanizmusát, és esetleg új utat nyithatnak a hallásvesztés kezelésében.