A szívelégtelenség gyógyszeres javítására több hatásos gyógyszer létezik, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Andreas Flammer professzor és munkacsoportja arra gondolt, hogy az utóbbi évtizedekben sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a csokoládét.
A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládéról korábban már kiderült, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást, és hogy a nőknél csökkenti a szélütés rizikóját. A biológiai hatások annak köszönhetők, hogy a kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid-termelését – ez a gáz tágítja az ütőereket.
Flammer és csapata 30 szívelégtelenség miatt kezelt beteget vizsgált, akik fele naponta csokoládéitalt fogyasztott, a többiek pedig hasonló színű és ízű, csokoládét nem tartalmazó ital kapott.
A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá tette az ereket, ami a kutatók szerint a nitrogén- monoxid-kiválasztás növekedéséből ered. Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, ami szintén kedvező szív-és érrendszeri jelenség.
A felismerés várhatóan további, nagyobb beteglétszámon végzett vizsgálatokat indít el, de a kutatók szerint addig is érdemes kihasználni a nagy mennyiségben elmajszolt csoki gyógyhatását.